16/10/2019 - Restart a heart day : jouw handen kunnen een leven redden
Je bent hier:

16/10/2019 - Restart a heart day : jouw handen kunnen een leven redden

Laatst gewijzigd op: 16/10/2019

Deel dit artikel:

Op 16 oktober is het “Restart a heart day”. Deze dag staat in het kader van het uitvoeren van hartmassage, al dan niet gecombineerd met het aanleggen van een AED (Automatisch Externe Defibrillator).
Het belang van reanimeren is niet te onderschatten: dit betekent het verschil tussen leven of dood. Hoe sneller men start met een reanimatie, hoe meer kans het slachtoffer heeft om te overleven.
Als men dan ook een AED kan aanleggen binnen de eerste drie minuten, vergroot men de kans op een geslaagde reanimatie zelfs met 60%!

Enkele weetjes:

  • Reanimeren doet men in afwachting van de hulpdiensten. Het is van uiterst belang om 112 te bellen voor men start.
  • “Stayin’ Alive” van de Bee Gees wordt geregeld gebruikt om het ritme aan te geven. Dit is echter het minimumtempo van 100x/minuut. Beter wordt er gestreefd naar een tempo van 120x/minuut zoals in “Black Betty” van Ram Jam of “Gimme Gimme Gimme” van ABBA.
  • De persoon die de reanimatie uitvoert laat de AED halen. De hulpverlener mag het slachtoffer niet achter laten en haalt een AED nooit zelf. Het is van groot belang dat de hartmassage zo snel mogelijk start.
  • Een AED is heel gemakkelijk foutloos te gebruiken, zelfs zonder enige medische kennis. Daarom is het belangrijk dat iedereen weet waar een AED zich bevindt en deze kan halen indien nodig.
  • Er bestaan twee soorten AED’s: automatische en half-automatische. Bij de halfautomatische moet men nog op een knop duwen om de schok toe te dienen, bij de automatische moet dit niet.

Premed organiseert basisopleidingen Eerste Hulp doorheen het hele jaar. Deelnemers ontvangen na het succesvol volgen van deze cursus ook een attest.

De data vindt u op www.premed.be

Indien u geen volledige opleiding wenst, maar liever een infosessie reanimatie en AED (duurt 1u30-2u) voor het personeel, kan dit ook door Premed gegeven worden.

Contacteer ons hiervoor via info@premed.be of 016 308 111.