26.07.2022
tablet hepatitis

Wereldwijd zijn 300 miljoen mensen besmet met hepatitis zonder zich daarvan bewust te zijn. Alle reden dus om aandacht te besteden aan deze leverontsteking.

Hepatitis kan een aantal uiteenlopende oorzaken hebben zoals drugsgebruik, alcoholmisbruik, vergiftiging, auto-immuunziekten, cholestasis en virale hepatitis. Alcoholmisbruik en geneesmiddelen zijn de belangrijkste niet-virale oorzaken van hepatitis. Een verschijnsel kan zijn dat mensen een gelige of lichtbruine huidskleur krijgen. Dit wordt geelzucht genoemd. Sommige vormen kunnen aanleiding geven tot leverfalen of –kanker met overlijden als gevolg.

 

Hepatitis A - B - C

Virussen die een ontsteking van de lever kunnen veroorzaken zijn o.a. Hepatitis-A, Hepatitis-B en Hepatitis-C.

Hepatitis-A is voornamelijk een reisziekte en gaat over via contact met stoelgang en voeding. We bieden een vaccin aan bij werknemers die werken met kinderen jonger dan 6 jaar en bij contact met door fecaliën bezoedeld afvalwater.

Hepatitis-B is seksueel en via lichaamsvochten zoals bloed overdraagbaar. We beschouwen het als een risico in de gezondheidszorg. Deze vaccinatie is dan verplicht. Dit vaccin wordt ook aangeboden aan alle jonge kinderen in België.

Tegen de andere virussen hebben we geen vaccins.

 

Meer informatie op worldhepatitisday.org

thermometer - warmte - zon
18.07.2022

Hoge temperaturen op het werk

Overmatige warmte van klimatologische oorsprong wordt gemeten met een thermometer zijnde de WBGT thermometer. Zo'n thermometer houdt rekening met de luchttemperatuur, maar ook met de vochtigheidsgraad...
Meer lezen