28/07/2021 Wereld hepatitisdag – Een initiatief van de wereld gezondheidsorganisatie – WGO
Je bent hier:

28/07/2021 Wereld hepatitisdag – Een initiatief van de wereld gezondheidsorganisatie – WGO

Laatst gewijzigd op: 30/07/2021

Deel dit artikel:

Wereldwijd sterft er elke 30 seconden iemand aan een hepatitis gerelateerde ziekte.

VIRALE HEPATITIS EN DE WGO

Hepatitis B en C veroorzaken wereldwijd 1,4 miljoen doden per jaar, meer dan HIV/AIDS en Malaria samen. Samen zijn deze virussen verantwoordelijk voor 2 van elke 3 doden door leverkanker over de wereld.

Hepatitis is een ontsteking van de lever, meestal door een virus veroorzaakt. We kennen 5 types A, B, C, D en E.  Ze kunnen ernstige ziekte en overlijden veroorzaken en verantwoordelijk zijn voor uitbraken en epidemie.

Vooral Hepatitis-B en C zijn levensbedreigende infectieziekten die ernstige leverschade, kanker en overlijden kunnen veroorzaken. Zo’n 290 miljoen mensen in de wereld hebben virale hepatitis zonder er zich bewust van te zijn.

Je kan besmet geraken via seksuele weg, of via bloed. We denken dan aan prikken met al bij een ander persoon gebruikte injectienaald.

Voor Hepatitis-B hebben we een zeer goed vaccin. Voor Hepatitis-C bestaan efficiënte behandelingen.

De WGO heeft het elimineren van deze Hepatitis als bedreiging van de volksgezondheid als doel gesteld tegen 2030. Zo voorkomen we wereldwijs 36 miljoen infecties en 10 miljoen overlijdens.

Het thema van 2021 is “Hep can’t wait“ of “Hepatitis kan niet wachten”.  Wil je graag meedoen, kan je op https://www.worldhepatitisday.org  lezen hoe.

VIRALE HEPATITIS-B EN BELGIË

In België beschikken we sinds 1982 over een vaccin voor Hepatitis-B en bieden we het vaccin aan we de jeugd aan sinds 1999. Dat betekent dat alle personen geboren in 1988 en later het vaccin hebben aangeboden gekregen ofwel als 11-12-jarige ofwel als baby. We vaccineren (verplicht) mensen die werken in de gezondheidssector en het vaccin wordt sterk aanbevolen voor reizigers en bepaalde risicogroepen zoals mensen met hemofilie (bloederziekte) of hemodialyse voor nieren die niet meer goed werken. We kunnen dus stellen dat België voor een groot stuk al aan deze doelstelling voldoet. Net zoals de meeste landen van West-Europa is bij ons het aantal dragers van Hepatitis-B erg laag (<2%).

Het vaccin wordt tot slot ook aanbevolen voor mannelijke homoseksuelen, sekswerkers, druggebruikers, patiënten met een seksueel overdraagbare infectie (SOI), mensen met veelvuldige seksuele partners, personen met chronisch leverlijden (niet door hepatitis B), personen met type 1- of 2-diabetes.

EN WAT NU?

Je kan nagaan of je gevaccineerd bent via www.mijngezondheid.be. Wellicht beschik je nog over je jeugdvaccinatiegegevens of kan je deze terugvinden bij je huisarts.

Bij vragen over Hepatitis en het werk: contacteer je arbeidsarts.

Bij alle andere Hepatitis vragen, contacteer je huisarts