13.06.2019
gezondheid-2.jpg

Aanvullende medische handelingen

Aanvullende medische handelingen zijn de opsporingstesten en specifieke vragenlijsten die de afdeling medisch toezicht uitvoert bij het gezondheidstoezicht. Zo testen we ogen, oren, ademhaling, en voeren we bloed- of urinetesten uit waar nodig in functie van het uitgevoerde werk en de bijhorende risico’s voor de gezondheid.

Vandaag 11 juni 2019 verscheen een wijziging van de Codex welzijn onder vorm van het K.B. van 14 mei 2019 tot wijziging van het periodiek gezondheidstoezicht.

Deze wijziging laat toe voor het merendeel van de risico’s dat een verpleegkundige onder toezicht van de arbeidsarts een autonoom contact heeft met de werknemer en dan de aanvullende medische handelingen uitvoert. Het periodiek gezondheidstoezicht gebeurt dan om de twee jaar door de arbeidsarts. De werknemer heeft uiteraard het recht op een spontane raadpleging bij de arts. De werkgever moet hem hierover jaarlijks informeren.

Uitzonderingen

De arbeidsarts kan voor individuele werknemers of voor groepen de periodiek onderzoeken op kortere intervallen inplannen bij het vaststellen van ongewone resultaten.


Praktisch

Premed zal u later informeren over de praktische organisatie.

 

Lynn Charleer - preventieadviseur arbeidsveiligheid en arbeidshygiënebij Premed
27.03.2024

Collega in de kijker - Lynn Charleer

Lynn Charleer is sinds januari lid van de warme Premed-familie. Na meer dan 7 jaar ervaring als consultant in de voedings- en farmaceutische industrie, koos ze ervoor preventieadviseur te worden.
Meer lezen