11.03.2022
aed

Er is in uw bedrijf een AED-toestel aanwezig.

Wist u dat u verplicht bent om dit toestel ook te registreren en dit te melden aan de federale overheidsdienst ?

K.B 21/4/2007 : de registratie van een AED is verplicht voor iedere AED die permanent op een publieke plaats ter beschikking wordt gesteld.

Permanent = op langdurige en duurzame wijze (art.1, 5° KB 21/04/2007). Dit betekent niet noodzakelijk een 24/24u beschikbaarheid.

Publieke plaats = is een omgeving waar niet-professionele hulpverleners, potentiële AED gebruikers, toegang hebben, elke plaats, inclusief winkels, scholen, bedrijfsgebouwen en –terreinen, stations, luchthavens, filmzalen en sportterreinen, waar mensen verzamelen en evenementen kunnen worden georganiseerd (art.1,6° KB 21/04/2007). Publieke plaats wordt door de wetgever dus zéér ruim gezien. In principe zou men kunnen stellen dat de registratie voor een niet professionele gebruiker niet verplicht is indien het gaat om privégebruik in een privéwoning of privévoertuig. 

Het registratieformulier kunt u vinden op onderstaande link :

defibrilateur_nl_2.pdf (belgium.be)

Automatische externe defibrillatoren (AED) | FOD Volksgezondheid (belgium.be)

U moet dit document dan doorsturen naar: FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en Leefmilieu, Martine d'Heer, DGGS, Victor Hortaplein 40/10, 1060 Brussel.E-mail: AED-DEA@health.fgov.be

Moet een AED-toestel constant onder netspanning staan om werking bij een interventie te garanderen?

Neen, de nieuwe types van AED toestellen zijn allen uitgerust met een batterij (accu) die gedurende een aantal jaar zijn spanning behoud en inzetbaar is. De meeste modellen laten ook weten (meestal via pieptonen of soms gesproken stem) dat de batterij het einde van haar levensduur nadert. Normaal gezien is bij de eerste waarschuwingstonen de AED nog inzetbaar voor minstens 1 interventie (zonder te technisch te gaan over de op te wekken spanning & toe te dienen energie). 

Wanneer je nog een ouder toestel bezit kan je best de houdbaarheidsdatum van de elektrodepads en de batterij checken. Deze checks moeten procedureel vastgelegd zijn & regelmatig plaatsvinden, in licht van de wetgeving rond arbeidsmiddelen (codex).

Lynn Charleer - preventieadviseur arbeidsveiligheid en arbeidshygiënebij Premed
27.03.2024

Collega in de kijker - Lynn Charleer

Lynn Charleer is sinds januari lid van de warme Premed-familie. Na meer dan 7 jaar ervaring als consultant in de voedings- en farmaceutische industrie, koos ze ervoor preventieadviseur te worden.
Meer lezen