20.03.2020
shutterstock_1640526622.jpg

De huidige situatie met het coronavirus is behoorlijk spannend. Ons leven wordt op zijn kop gezet, veel mensen zitten met vragen of angst rond het COVID-19 virus en de impact hiervan.

Om deze stress het hoofd te bieden, is het belangrijk aandacht te schenken aan zowel fysieke als mentale gezondheid. Draag voldoende zorg voor jezelf, dit door de principes van voldoende beweging, gezonde voeding en een goede structuur in je dagplanning in acht te nemen. Draag ook voldoende zorg voor elkaar: om het mentaal welzijn te boosten is verbondenheid cruciaal en jouw ondersteuning in deze periode is erg waardevol!

Wees in de eerste plaats aandachtig voor je meest kwetsbare collega’s: alleenstaanden, oudere werknemers of mensen met dierbaren in de risicogroep (bejaarde ouders, zieke partner, …) en kijk hoe je hen kunt steunen. Vaak is een babbel of luisterend oor voldoende om de eenzaamheid of ongerustheid te doorbreken. Door verbonden te blijven kan je een zekere vorm van normaliteit handhaven, gevoelens delen en stress ontladen. Zet daarom jouw aanwezigheid als vertrouwenspersoon nog eens in de verf!

 

Hoe hou je contact als je zelf van thuis uit werkt?

Ook als vertrouwenspersoon is het belangrijk om de richtlijnen van de overheid in acht te nemen en dus zoveel mogelijk gesprekken vanop afstand te voeren. Ben je zelf op het werk aanwezig, dan beschik je vaak over de nodige hulpmiddelen om gesprekken vanop afstand te voeren (telefoon, videochat, enz.). Wanneer je genoodzaakt bent om van thuis uit te werken, kan je best met je werkgever nadenken over hoe je efficiënt en effectief je rol als vertrouwenspersoon kan blijven uitvoeren. Hier zijn alvast enkele tips:

  • Vraag aan je werkgever of een laptop en/of GSM beschikbaar gesteld kunnen worden om de gesprekken vlot en optimaal te laten verlopen.
  • Idealiter heb je via de laptop ook toegang tot een applicatie waarmee je videochats kan uitvoeren, zoals Skype, Webex, Zoom of Whereby. Bij veel van deze applicaties is het zo dat je gesprekspartner niet noodzakelijk hetzelfde programma dient geïnstalleerd te hebben op zijn/haar computer: een computer met micro, camera en een internetverbinding is vaak voldoende.
  • Maak duidelijke afspraken rond wanneer je bereikbaar bent als vertrouwenspersoon en plan (afhankelijk van de noden in de organisatie) meerdere contactmomenten per dag/week in.
  • Spreek met de verzoekende werknemer af welk communicatiemiddel het meest geschikt is of waar hij/zij zich het best bij voelt (telefonisch, chat, videochat of e-mail).
  • Neem niet voor alles onmiddellijk de telefoon, veel vragen kan je beantwoorden via e-mail of de antwoorden zijn terug te vinden via de officiële kanalen, zoals www.info-coronavirus.be. Als vertrouwenspersoon ben je vooral een aanspreekpunt om je collega’s de nodige psychologische ondersteuning te geven. Werknemers die op zoek zijn naar informatie over het COVID-19 virus, kan je doorverwijzen naar het telefoonnummer ( 0800 14 689.
  • In een periode van ongerustheid, kan er snel ‘fake news’ circuleren. Corrigeer dit en refereer steeds naar de officiële en objectieve informatie van de overheid.

 

Hoe hou contact als je op kantoor bent?

Is thuiswerk niet mogelijk, en zie je werknemers noodgedwongen face-to-face, neem dan steeds de nodige voorzorgsmaatregelen in acht:

  • Zorg/vraag in eerste instantie of de andere partij niet ziek is (hoesten, koorts, verkouden, grieperig).
  • Nodig mensen uit om hun handen te wassen en te ontsmetten.
  • Vermijd om handen te geven. Begroet elkaar vanop afstand.
  • Hou voldoende afstand van elkaar (minstens 1,5 meter).
  • Gebruik papieren zakdoekjes bij niezen, snuiten of hoesten en gooi ze weg in een afsluitbare vuilnisbak.
  • Raak je gezicht zo weinig mogelijk aan met je handen.
  • Zoek een lokaal dat verlucht kan worden tijdens het gesprek.
  • Ontsmet na elk gesprek de tafel, de handgreep van de stoelen en de deurklink. Was je handen na afloop.

 

Waar kan jij terecht?

Je kan contact opnemen met diverse instanties. Voor alle vragen omtrent het COVID-19 virus kan je telefonisch contact opnemen met nummer 0800 14 689 of de site van de overheid bezoeken (www.info-coronavirus.be).

Wens je contact met de preventieadviseur psychosociale aspecten? Dan kan je ons gerust bereiken op het nummer (016 30 81 11 of via e-mail) psychosociale@premed.be.

 

Extra info

Via deze link vind je een overzicht van good practices om thuiswerk en quarantaine mentaal gezond te houden. Aarzel niet om deze verder te verspreiden in je organisatie!

Alvast bedankt voor jullie inzet. Samen staan we sterk tegen corona!

 

Lynn Charleer - preventieadviseur arbeidsveiligheid en arbeidshygiënebij Premed
27.03.2024

Collega in de kijker - Lynn Charleer

Lynn Charleer is sinds januari lid van de warme Premed-familie. Na meer dan 7 jaar ervaring als consultant in de voedings- en farmaceutische industrie, koos ze ervoor preventieadviseur te worden.
Meer lezen