De ZorgSamen - stuur een Bedankt voor de zorg! – kaartje
Je bent hier:

De ZorgSamen - stuur een Bedankt voor de zorg! – kaartje

Laatst gewijzigd op: 24/12/2020

Deel dit artikel:

De Covid-19 pandemie heeft een enorme impact op iedereen, maar in het bijzonder op mensen tewerkgesteld in de zorg- of welzijnssector. De zorgsector geeft vandaag alles wat ze heeft. In samenwerking met de Vlaamse Verenigingen van Klinische Psychologen en een reeks partners uit de bredere gezondheidszorg lanceerde Zorgnet-Icuro het online platform ‘De ZorgSamen’. 

Om iedereen die zorgt voor een ander hieraan te helpen herinneren, ontwierpen we met www.dezorgsamen.be digitale bedankingskaartjes. Kaartjes die je zelf vorm kunt geven door een eigen boodschap toe te voegen of die je met een vooraf gemaakte boodschap kunt verspreiden (zie voorbeeld hieronder). Dat kan via: https://www.dezorgsamen.be/dankje/

Verspreid dit kaartje verder naar jouw achterban, roep leidinggevenden op om kaartjes te versturen naar hun medewerkers… En stuur zelf een kaartje!

Voor wie is ‘De ZorgSamen’?

Dit online platform is opgericht voor alle helpende handen in de zorg- en welzijnssector. Kortom ‘De ZorgSamen’ is er voor elk statuut (loontrekkende, zelfstandige, mantelzorger, student of vrijwilliger) en elke functie (artsen, middenkader, verpleegkundigen, opvoeders, begeleiders, zorgkundigen, logistiek, administratief medewerkers,..) ongeacht de zorgsetting (ziekenhuizen, woonzorgcentra, eerste lijn, jeugdhulp en gezinsondersteuning, welzijn, kinderopvang of thuiszorg). 

Wat doet ‘De ZorgSamen’?

Het doel is psychische ondersteuning te bieden aan werknemers uit de zorg- en welzijnssector voor het helpen behouden van voldoende veerkracht. Zo houden we elkaar mentaal fit. 

De website is enerzijds een informatieplatform, alle aangeboden informatie is afkomstig van experten en wetenschappelijk gefundeerd. Zo vind je er antwoorden op onderstaande vragen:

  • Hoe zorg ik voor mezelf?
  • Hoe zorgen we als zorgverleners voor elkaar?
  • Hoe herken ik problemen bij mezelf of bij collega’s?
  • Hoe zoek ik professionele hulp?

Anderzijds zorgt het oprichten van een netwerk, in samenwerking met de externe diensten voor preventie en bescherming op het werk, voor directe (telefonische) ondersteuning. Indien nodig is een consultatie bij een bedrijfsarts mogelijk. De bedrijfarts kan na klinische inschatting doorverwijzen naar gepaste psychologische begeleiding. Er worden instrumenten aangereikt als de ‘Zoek een psycholoog’ -tool, ‘Arts in Nood’ en ‘Doctors4Doctors’ die een specifieke hulplijn bieden. 

Verder is het platform erg interactief en krijgen zorgverleners de kans om vragen te stellen en tips en tricks met elkaar te delen. Zo lees je er verschillende getuigenissen en worden er begeleide chatsessies, webinars en workshops aangeboden. 

Tot slot is er op basis van wetenschappelijk onderzoek een kort instrument samengesteld waarmee er gepeild wordt naar een aantal gedachten en gevoelens. Op deze manier wordt er geprobeerd je mentale gezondheid in kaart te brengen. Het invullen van deze vragenlijst geeft je een indicatie of het nuttig is voor je om met een professionele hulpverleners een gesprek te hebben. Deze korte vragenlijst, geheel vrijblijvend en anoniem, duurt slechts enkele minuten om volledig in te vullen. Je krijgt direct feedback en kan er overigens op elk moment een gesprek vragen met een professionele hulpverlener indien je dit wenst.

https://www.dezorgsamen.be