18.12.2019
shutterstock_1456661414.jpg

De beroepsvereniging voor ergonomie (VerV) lanceerde eind 2019 al haar praktijkrichtlijn over ergonomie en telewerken: “Telewerk is ook beeldschermwerk. Ergonomie thuis is een gedeelde verantwoordelijkheid”. Een tijdje later gingen nog nooit eerder zoveel mensen van thuis werken.

Om thuis goed te kunnen werken, dient men te beschikken over een verstelbare bureaustoel, een tafel op maat van de telewerker, een groot scherm, apart toetsenbord en muis. Kies daarbij een afgezonderde ruimte met voldoende verlichting en een dieptezicht van meer dan 2 meter.

Het is aan de werkgever om samen met de laptop minimaal een laptophouder of groot scherm te voorzien met een apart toetsenbord en muis. Een laptoprugzak of trolley zorgen ervoor dat men al het materiaal makkelijk kan vervoeren. Werkgevers die een raamovereenkomst hebben met hun stoelenleverancier, worden opgeroepen deze ook open te stellen voor thuiswerkers.

De thuiswerker dient te zorgen voor een afgezonderde ruimte en goed meubilair. Als hij daarenboven regelmatig varieert in taken en houding, dan blijven lichaam en geest op scherp. Deze richtlijnen hebben betrekking op occasioneel telewerk (< 1 dag per week).

Vanaf 1 dag per week op structurele basis spreekt men van structureel telewerk. Bij structureel telewerk dient de werkgever te voldoen aan de minimumvereisten die worden vermeld in boek VIII, titel 2 Beeldschermen uit de Codex. Hier spreekt men onder andere van een voldoende groot beeldscherm, een toetsenbord, een voldoende grote werktafel en een werkstoel waarbij de zithoogte en de hoogte en helling van de rugleuning verstelbaar zijn. Indien nodig wordt een voetensteun voorzien. Bij langdurig en structureel telewerk wordt ergonomie dus alleen maar belangrijker.

Bij telewerk in tijden van corona is het van belang dat er afspraken gemaakt worden, met behulp van sociaal overleg, over wie wat voorziet. Stel hiervoor een telewerkbeleid op.

Meer info over gezond telewerken op de website van VerV:

​Op het Premed extranet kan u, na inloggen, meer informatie terugvinden rond beeldschermwerk en ergonomie.

Stel uw vraag bovendien aan info@premed.be

Onze ergonomen staan voor u klaar.

.

Kaat Colson - Stagaire Preventieadviseur Psychosociale aspecten
25.04.2024

Collega in de kijker - Kaat Colson

Als studente Arbeids- en Organisatiepsychologie is Kaat Colson erg geïnteresseerd in het bevorderen van welzijn op de werkvloer. Daarom besloot ze om gedurende 120 dagen ondergedompeld te worden in de...
Meer lezen
Lynn Charleer - preventieadviseur arbeidsveiligheid en arbeidshygiënebij Premed
27.03.2024

Collega in de kijker - Lynn Charleer

Lynn Charleer is sinds januari lid van de warme Premed-familie. Na meer dan 7 jaar ervaring als consultant in de voedings- en farmaceutische industrie, koos ze ervoor preventieadviseur te worden.
Meer lezen