GRATIS WEBINAR - ergonomische tips voor (onverwacht) telewerken
Je bent hier:

GRATIS WEBINAR - ergonomische tips voor (onverwacht) telewerken

Laatst gewijzigd op: 27/04/2020

Deel dit artikel:

Telewerk zal steeds vaker de norm worden in de strijd tegen het COVID-19 virus én bij het vervolg hiervan. Het is daarom dringend tijd om stil te staan bij de inrichting van de beeldschermwerkplek thuis. Dit aspect mag niet uit het oog verloren worden. Net zoals op kantoor, leidt een slechte werkhouding thuis tot het ontstaan van lichamelijke klachten.

Er is nog weinig wetenschappelijk onderzoek verricht naar de langetermijneffecten van structureel telewerken. Wat weten we wel? Thuis is er vaak minder verstelbaar meubilair aanwezig dan op kantoor. Hierdoor is het moeilijker om een goede houding aan te nemen tijdens beeldschermwerk. 

Wil je weten wat het effect van een slechte werkhouding is voor het lichaam? Denk onder andere maar aan rug-, nek-, schouder- en polsklachten die lang kunnen aanslepen.

Vele werknemers hebben bovendien de neiging om thuis minder te bewegen tijdens het werk. Langdurig zitten zorgt op zijn beurt voor de nodige risico’s: spier- en gewrichtsklachten, overgewicht, verminderd mentaal welbevinden, hart- en vaatziekten, diabetes type II en zelfs bepaalde typen kankers. 

Met de aangeleerde basisprincipes in deze webinar kunnen deelnemers aan de slag gaan om hun eigen werkplek thuis te optimaliseren, ook al beschikt men niet over de meest instelbare (bureau)stoel of tafel. Deelnemers worden niet enkel geïnformeerd, maar ook gesensibiliseerd over het belang van een goede houding en voldoende beweging. Er is aandacht voor de individuele werkpost en vragen van de deelnemers. 

Doelpubliek

  • Alle werknemers die telewerken.
  • Leidinggevenden en/of preventieadviseurs die ergonomische tips m.b.t. telewerken aan werknemers geven. 

Ergonomie thuis is een gedeelde verantwoordelijkheid. Als werkgever dien je ervoor te zorgen dat werknemers op de hoogte zijn van de aanwezige risicofactoren. Bovendien moeten werknemers worden opgeleid betreffende de veiligheid en gezondheid op hun beeldschermwerkpost (codex, boek VIII, titel 2, art. VIII.2-4.). 

 

Programma

Wat zijn de ergonomische risico’s bij telewerken? Aan de hand van foto’s worden veelvoorkomende risicofactoren getoond, vb. werken in de zetel, onderuitzakken in de stoel, werken met opgetrokken schouders, langdurig zitten, een te donkere omgeving…

Klachten voorkomen:

  • Instellingen telewerkplek: algemene tips en laagdrempelige oplossingen voor minder ideale situaties (vb. geen verstelbare stoel, geen aansluitende rugleuning, te hoge/te lage tafel, laptop met/zonder hulpmiddelen).
  • Beweging: toelichting bewegingsdriehoek, tips om meer te bewegen tijdens het werk.
  • Bewegingstussendoortjes: 10 bewegingsoefeningen worden getoond en aangeleerd.

Key points

 

Praktisch

De webinar duurt ongeveer anderhalf uur. 

Om de deelnemers individueel verder te kunnen helpen, worden de groepen beperkt tot 10 deelnemers. 

Ontdek ook onze webinars over telewerken op maat van je organisatie.

 

Bronnen 

Proper, K.I., Singh , H.S., Mechelen, W. van, & Chinapaw , M.J.M. (2011). Sedentary behaviors and health outcomes among adults : a systematic review of prospective studies. American Journal of Preventive Medicine , 40(2), 174 82. 

ECHA (2019). Work-related musculoskeletal disorders: prevalence, costs and demographics in the EU. Lees meer: https://osha.europa.eu/en/publications/msds-facts-and-figures-overview-prevalence-costs-and-demographics-msds-europe 

 

Deelname

gratis

 

Datum

Dinsdag 28 april 2020 11:00 - 12:30 uur

 

Inschrijven

https://www.premed.be/opleidingen/webinar-ergonomische-tips-bij-onverwachts-telewerken/