Het ene mondmasker is het andere niet
Je bent hier:

Het ene mondmasker is het andere niet

Laatst gewijzigd op: 10/06/2020

Deel dit artikel:

 

Het actuele standpunt van de overheid.

Het gebruik van mondmaskers om een infectie met het coronavirus te voorkomen, heeft alleen zin in ziekenhuizen waar patiënten met het coronavirus verzorgd worden en in laboratoria waar het lichaamsmateriaal van deze patiënten onderzocht wordt.

De overheid verplicht in sommige omstandigheden het dragen van een masker vb. openbaar vervoer.

Op andere plaatsen waar geen 1,5 meter afstand gehouden kan worden, raadt ze het sterk aan.

Meer weten over het nut van een mondmasker? Lees dan dit interview met dr. Steven Van Gucht ( https://www.info-coronavirus.be/nl/2020/02/26/3-vragen-over-het-mondmasker-beantwoord-door-viroloog-steven-van-gucht/ ), professor virologie en voorzitter van het Wetenschappelijk Comité Coronavirus.

 

Soorten maskers.

- Het chirurgisch masker ook bekend als mondmaskers, verzorgingsmaskers) beschermt de gebruiker bij druppeloverdracht. Bij het uitoefenen van de zorg in een niet-acute setting is een chirurgisch mondneusmasker dragen voldoende.

- Respiratoire maskers (FFP2 en FF3 maskers) worden voorbehouden voor zorgverleners die aerosol producerende procedures moeten verrichten zoals intubatie, reanimatie, ademhalingskinesitherapie … . Na het uitvoeren van dergelijke handelingen wordt het masker onmiddellijk weggeworpen.

Advies Hoge Gezondheidsraad 2020 rond (her)gebruik van deze maskers.

Deze maskers mogen in epidemische omstandigheden gedurende 8u gedragen worden ongeacht de opeenvolging van interventies, zonder naar buiten te gaan, onder bepaalde voorwaarden.

Een masker;

  • mag met dat doel bijgehouden worden (rond de hals) maar nooit in de zak van broek of schort;
  • mag voorlopig bewaard worden op een plaats zonder besmettingsgevaar (bijvoorbeeld in een geïndividualiseerde papieren omslag of in een uitwasbare gepersonaliseerde bak);
  • mag nooit aan de voorzijde aangeraakt worden.
  • moet onmiddellijk verwijderd worden zodra zichtbaar vuil, beschadigd of niet meer goed aansluitend.

FFP2: 2 maal steriliseren, met een kort proces met waterstofperoxide zorgt er niet voor dat de maskers hun vorm verliezen. (studie van Het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid)

- Zelfgemaakte stoffen maskers zijn geen medische maskers. Patiënten met een mogelijke of bevestigde COVID-19 die geïsoleerd zijn in hun woning, kunnen hun directe omgeving beschermen door een stoffen masker te dragen.

  • Dit masker kan je op 90° wassen en hergebruiken.

 

Gebruik.

Op het Premed extranet kan je instructiefiches terugvinden over chirurgische en respiratoire maskers.

  • Hoe chirurgische maskers correct gebruiken?
  • Hoe respiratoire maskers (FFP2, FFP3, N95) correct gebruiken?

 

Opgelet voor namaak!

Het is essentieel dat de mondmaskers, waar ze ook vandaan komen, een adequate bescherming bieden.

Conformiteitseisen voor mondmaskers FFP2 (de maskers voor de zorg) en FF3 https://economie.fgov.be/nl/themas/ondernemingen/coronavirus/informatie-voor-ondernemingen/coronavirus-conformiteitseisen

Voorwaarden voor de levering en vrijgave van chirurgische maskers https://www.fagg.be/sites/default/files/content/info_aanbieden_chirurgische_maskers_1.pdf

Febelsafe waarschuwing voor verdachte certificaten https://www.febelsafe.be/nl/covid19/4089-verdachte-certificaten

Met je vragen kan je terecht op info@premed.be of op 016 308 111.