06.04.2020
envato-4966947_1920.jpg

Wat is de nut van maskers?

Het dragen van een mond-neusmasker beschermt anderen en jezelf tegen de verspreiding van het coronavirus. 

Met een mond-neusmasker bedek je je neus én mond. Als je niest, hoest of praat vliegen er druppels (zgn. droplets) en veel kleinere druppels (zgn. aerosolen) rond. Het primaire doel van een mond-neusmasker is om de druppels (van een potentieel geïnfecteerd persoon) tegen te houden. Het dragen van een mond-neusmasker doe je dus vooral om anderen te beschermen. 

Mond-neusmaskers van het type chirurgisch masker of stoffen “community” masker hebben als doel de omgeving te beschermen. Ze vormen dus voornamelijk een barrière van binnen naar buiten, en niet andersom.

Filtrerende of respiratoire maskers (FFP2, FFP3) daarentegen beschermen de drager, mits zij vergezeld zijn van een adequate fit-test. Hier gaat het dus om een barrière van buiten naar binnen. Wanneer deze maskers niet uitgerust zijn met een uitademventiel, vormen zij ook een barrière van binnen naar buiten.

 

Chirurgisch masker

Stoffen masker

Respiratoir masker

Respiratoir masker mét ventiel

Wegwerp, eenmalig gebruik

Herbruikbaar/wasbaar cf. fabrikant

Wegwerp

Wegwerp

Beschermt anderen

Beschermt anderen

Beschermt anderen & jezelf

Beschermt jezelf

Gebruik in publieke ruimten

Gebruik in publieke ruimten

Gebruik in publieke ruimten

Niet toegelaten in publieke ruimten

Gezonde mensen & personen met infectieverschijnselen

Gezonde mensen

vnl. Gezondheidssector

vnl. (industriële) sectoren met overige risico’s

 Merk dus op dat noch chirurgische maskers, noch stoffen maskers ervoor zorgen dat jezelf 100% beschermd bent. De effectiviteit van (zelfgemaakte) herbruikbare stoffen maskers is erg afhankelijk van hoe het masker is gemaakt, met welke materialen, hoeveel lagen er gebruikt zijn etc. Filtrerende maskers worden bovendien best voorbehouden voor essentiële sectoren die te maken hebben met hoog-risico contacten (ziekhuizen, woon-zorgcentra, tandartspraktijken e.d.). 

Voor het actuele standpunt van de overheid (o.m. waar een mondmasker verplicht is), verwijzen wij naar de overheidswebsite: https://www.info-coronavirus.be/nl/mondmasker/, wegens het frequent wijzigen van de aanbevelingen. 

Wat mag en wat niet?

In het begin van de pandemie werden sjaals, bandana’s, nekbeschermers e.d. toegelaten als alternatief voor mond-neusmasker ter bescherming van je omgeving, wegens de schaarste van maskers op de markt. Omdat dit ondertussen niet meer het geval is, mogen de bovenvermelde voorbeelden NIET meer als mondmasker gebruikt worden. 

Zogenaamde faceshields zijn ook GEEN alternatief voor mond-neusmaskers. Deze mogen enkel als alternatief worden gebruikt wanneer de drager hiervoor een geldige medische reden heeft. Voor mensen die een mondneusmasker dragen, biedt een faceshield extra bescherming tegen inkomende druppels. 

Plastic mondmaskers of spatmaskers zijn GEEN vervanging voor mondneusmaskers van het stoffen of chirurgische type. Het is NIET toegalaten om deze te dragen ter bescherming van je omgeving. 

Stoffen mond-neusmaskers met een doorzichtig venstertje in zijn wél toegelaten. Denk maar aan situaties waar liplezen of gelaatsuitdrukkingen van belang zijn. 

Gebruik (en hergebruik) maskers.

Op het Premed extranet kan je instructiefiches terugvinden over het correct aan- en uitrekken van maskers.

  • Hoe chirurgische maskers correct gebruiken?
  • Hoe respiratoire maskers (FFP2, FFP3, N95) correct gebruiken?

Zelfgemaakte stoffen maskers kunnen op 90° C worden gewassen, of, op 60° C op voorwaarde dat er zeep/wasmiddel wordt gebruikt. Let alleszins steeds op de instructies van de fabrikant van het masker en het maximumaantal wasbeurten. Bij veelvuldig wassen op hoge temperaturen kunnen de elastieken van het masker beschadigd raken. Vervang deze dan of gooi het masker weg. 

Overige vuistregels:

  • Wanneer de stof van een masker dun wordt door het veelvuldig wassen, gooi je het masker best correct weg.
  • Na 4 uur een vers masker of wanneer het vochtig wordt is aanbevolen.

Chirurgische maskers zijn bedoeld voor eenmalig gebruik. Een gebruikt chirurgisch masker (of stoffen) in de wagen bewaren, is ten zeerste af te raden. Ook al is het masker maar even gedragen, zullen er tijdens de periode dat het masker ongebruikt ligt te rusten zich diverse microbiële ziekteverwekkers voortplanten. Deze worden dan ingeademd de volgende keer dat het masker gebruikt wordt. 

Opgelet voor namaak!

Het is essentieel dat de mondmaskers, waar ze ook vandaan komen, een adequate bescherming bieden. 

Conformiteitseisen voor respiratoire maskers FFP2, FFP3 etc.: https://economie.fgov.be/nl/themas/ondernemingen/coronavirus/informatie-voor-ondernemingen/coronavirus-conformiteitseisen 

Voorwaarden voor de levering en vrijgave van chirurgische maskers

https://www.fagg.be/sites/default/files/content/info_aanbieden_chirurgische_maskers_1.pdf 

Febelsafe waarschuwing voor verdachte certificaten: https://www.febelsafe.be/nl/covid19/4089-verdachte-certificaten

 

Met overige vragen kan je terecht op info@premed.be of op 016 308 111

Lynn Charleer - preventieadviseur arbeidsveiligheid en arbeidshygiënebij Premed
27.03.2024

Collega in de kijker - Lynn Charleer

Lynn Charleer is sinds januari lid van de warme Premed-familie. Na meer dan 7 jaar ervaring als consultant in de voedings- en farmaceutische industrie, koos ze ervoor preventieadviseur te worden.
Meer lezen