ICOH 2018 in Dublin : ook Premed nam deel
Je bent hier:

ICOH 2018 in Dublin : ook Premed nam deel

Laatst gewijzigd op: 23/06/2018

Deel dit artikel:

Begin mei namen 3 artsen van Premed deel aan het ICOH-congres (International congres on Occupational Health): het 3-jaarlijks internationaal congres waar uitwisseling tussen professionals en wereldautoriteiten over alle mogelijke topics van arbeidsgeneeskunde plaatsvindt.

Luc Hons en Eline Vandebroek stelden de poster ‘Working with engineered nanomaterials: what’s the occupational physician’s role?’ voor. We formuleren hiermee een werkwijze rond het gezondheidstoezicht voor werknemers die met nano-materialen werken. In 2018 zullen we een guideline ontwikkelen. We plannen ook een presentatie voor werkgevers en preventie-adviseurs rond deze nano-materialen en hun gevaren, gezien de sterke opmars die deze materialen de laatste jaren hebben ingezet.

We volgden verscheidene boeiende lezingen bij. Onze kennis rond o.a. het risico van UV-blootstelling, trillingen en geluid, nacht- en ploegenarbeid, nanotechnologie, beroepskankers werd bijgeschaafd.

Op het ICOH werd eveneens gesproken over Vision Zero, een initiatief om wereldwijd het aantal arbeidsongevallen, beroepsziekten en –schade verder te verminderen. Om deze doelstelling te bereiken vertrekt men van ‘7 gouden regels’. Voor Premed zijn de 3 kernbegrippen Veiligheid, Gezondheid en Welzijn van Vision Zero significant. We werken dus maar al te graag mee aan dit initiatief. Daarom doen we ook een oproep aan onze klanten om zich voor dit programma te engageren en zich hiervoor in te schrijven op http://visionzero.global/.

In Total Worker Health ® TWH https://www.cdc.gov/niosh/TWH/ pleitte Dr. Bonnie Rogers voor een holistische integrerende aanpak van de mens op het werk. Niet alleen vanuit de beroepsgebonden risico’s maar ook door preventieve initiatieven in de promotie van ongevallen- en ziektepreventie. De cultuur van veiligheid en gezondheid zou dan ook in de beleidsverklaring van elke onderneming moeten zijn opgenomen. De bedrijfsarts moet een belangrijke plaats krijgen in het organogram.