Is een griepvaccin veilig als je (mogelijk) covid-19 hebt (gehad)?
Je bent hier:

Is een griepvaccin veilig als je (mogelijk) covid-19 hebt (gehad)?

Laatst gewijzigd op: 22/10/2020

Deel dit artikel:

Gezien de stijgende coronacijfers is het mogelijk dat je covid-19 hebt op het moment dat je naar je arts wil gaan voor een griepvaccin. Kan je je dan nog laten inenten tegen de griep? Is het veilig? En wanneer haal je dan best je griepprik?

Op dit moment is er nog geen griep in het land. Dit duikt later in het jaar op en meestal is er een piek rond januari en februari. Griep wordt veroorzaakt door een virus, het griep- of influenzavirus. Bij sommige mensen kan deze ziekte ernstige gevolgen hebben. Je kan eraan overlijden. Vaccinatie is de beste manier om je te beschermen tegen de griep en zijn verwikkelingen, zoals een opname in het ziekenhuis.

Omdat dit jaar ook het coronavirus rondgaat, is griepvaccinatie nog belangrijker. Behoor je tot de doelgroep voor wie een griepprik aanbevolen is? Dan loop je meer risico om ernstig ziek te worden van de griep én van het coronavirus (covid-19). Als je de pech hebt en erg ziek wordt van griep en vervolgens covid-19 krijgt (of andersom), dan kan dit een zware aanslag op je lichaam zijn.

Hiernaast lijken de klachten bij griep en covid-19 veel op elkaar. Met een griepprik heb je minder kans dat je griep krijgt en dus (eventueel onnodig) getest moet worden. Dit kan helpen om de drukte bij de testcentra te beperken.

Conclusie

Griepvaccinatie is veilig én nuttig. Op het moment dat je klachten hebt die passen bij covid-19, wordt de griepprik het best uitgesteld omdat je je moet isoleren tot je het resultaat van je coronatest kent. Als je enkel een snotneus hebt en je geen koorts boven 38,5°C hebt, kan je zonder gevaar een vaccin krijgen. Je huisarts kan je hierbij advies geven.

Bron: https://www.gezondheidenwetenschap.be/gezondheid-in-de-media/is-een-griepvaccin-veilig-als-je-mogelijk-covid-19-hebt-gehad?fbclid=IwAR3CuCyWI9OeG4V-fsme_3KyF5PfSc3d2W3rmYnZ1w_uiD1HyLkYVE1gvg8