05.06.2019
seed-connect-logo.png

Elke werknemer die daar behoefte aan heeft, kan een arbeidsarts of bedrijfspsycholoog raadplegen. Ook zij die in het kader van hun job nooit op medisch onderzoek hoeven te gaan. Maar weten werknemers wel wie hun arbeidsarts of bedrijfspsycholoog is? Sinds kort kan elke werknemer dit makkelijk achterhalen door zich met zijn elektronische identiteitskaart aan te melden op de website seed-connect.be, een gezamenlijk initiatief van alle Belgische externe preventiediensten.

Correcte gegevens, altijd en overal

Om het welzijn van werknemers optimaal te beschermen, moet de werkgever er voor zorgen dat ze vlot de weg vinden naar de arbeidsarts en de bedrijfspsycholoog. In de praktijk is dat niet evident: de contactgegevens van artsen zijn soms moeilijk te vinden of ze zijn verouderd. SEED-Connect biedt de oplossing hiervoor.

SEED-Connect is een gezamenlijk initiatief van alle Belgische Externe Diensten voor Preventie en Bescherming op het Werk (EDPBW) en de koepelorganisatie Co-Prev. Via seed-connect.be kunnen werknemers voortaan altijd en overal de meest recente contactgegevens van hun arbeidsarts of bedrijfspsycholoog terugvinden. Het enige wat ze moeten doen, is zich aanmelden met hun elektronische identiteitskaart.

SEED-Connect

De website biedt heel wat bijkomende opportuniteiten. Zo kunnen externe preventiediensten via het platform dossiers aan elkaar doorgeven op het ogenblik dat werknemers van werkgever en bijgevolg ook van externe preventiedienst wisselen. Verder maken ook Fedris (het voormalige Fonds voor Beroepsziektes), het FANC (Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle) en de FOD Mobiliteit gebruik van dit platform om gegevens op te vragen bij de externe preventiediensten.

Speel deze info door aan je werknemers

Als werkgever heb je er alle belang bij om je medewerkers op het bestaan van SEED-Connect te wijzen. Zo kom je je wettelijke informatieplicht na én beschikken je mensen altijd over de juiste contactgegevens. En krijg je op een bepaald moment een nieuwe arbeidsarts of bedrijfspsycholoog toegewezen, dan vinden ze onmiddellijk de juiste info op het platform.

Eerste van vele mogelijkheden

Werknemers vinden nu al arbeidsartsen en bedrijfspsychologen in SEED-Connect terug, maar in de toekomst wordt het platform nog uitgebreid. Zo zullen ook erkende artsen voor ioniserende straling toegevoegd worden en wordt het mogelijk om op te zoeken bij welke EDPBW een organisatie aangesloten is.

Bronnen: