Lunch veilig bewaren bij warm weer
Je bent hier:

Lunch veilig bewaren bij warm weer

Laatst gewijzigd op: 05/07/2018

Deel dit artikel:

Met dit warme weer dient men extra aandacht te besteden aan het bewaren van de lunch. Zowel de lunch die je van thuis meebrengt als onder andere de broodjes die besteld worden.

Het is belangrijk om de ideale omstandigheden na te leven om bacteriële infecties en voedselvergiftiging te vermijden.

Volgens het K.B. van 13 juli 2014 betreffende levensmiddelenhygiëne bepaalt het ingrediënt met de laagste vereiste bewaartemperatuur de temperatuur waarop een levensmiddel moet worden bewaard. Voor belegde broodjes komt dat doorgaans neer op maximaal 4 of 7 °C, afhankelijk van het beleg.

Laat belegde broodjes die geleverd worden dus nooit liggen aan de receptie of op je bureau, maar plaats ze in een koelkast. We bevelen aan om broodjes steeds binnen de vier uur na levering op te eten.

Enkele richtlijnen

Aard van levensmiddelen

Bewaartemperatuur

Vleesproducten - verse kaas - kaas in sneetjes - gerookt vlees - gerookte vis

≤ + 7,0 °C

Gehakt vlees en vleesbereidingen – kip - beleg op basis van rauw vlees of rauwe vis

≤ + 4,0 °C

Versneden groenten of fruit - vers geperste vruchten-/groentesappen

≤ + 7,0 °C

Yoghurt

≤ + 7,0 °C

Gekookte gepelde eieren

≤ + 7,0 °C

 

Enkele principes en eenvoudige maatregelen die een voedselvergiftiging kunnen helpen voorkomen

  • Controleer regelmatig de temperatuur van je koelkast (max. 7°C, bij voorkeur 4°C).
  • Kijk de bewaarvoorschriften op de verpakking na.
  • Respecteer de houdbaarheidsdatum. Gooi het product weg wanneer de houdbaarheidsdatum is verstreken.
  • Zodra de verpakking is geopend, geldt de houdbaarheidsdatum niet meer. Bewaar geopende en koel te bewaren producten niet langer dan 2 dagen.