Maand van de ergonomie
Je bent hier:

Maand van de ergonomie

Laatst gewijzigd op: 04/10/2019

Deel dit artikel:

“Ergonomie streeft naar het zodanig ontwerpen van gebruiksvoorwerpen, technische systemen en taken dat de veiligheid, de gezondheid, het comfort en het doeltreffend functioneren van mensen wordt bevorderd.” (Nederlandse Vereniging voor Ergonomie)

"De ergonoom draagt bij tot het zodanig ontwerpen en evalueren van taken, jobs, producten, ruimtes en systemen dat ze tegemoetkomen aan de noden, mogelijkheden en beperkingen van mensen." (International Ergonomics Association)

Oktober is de maand van de ergonomie.

Daarom willen we het Premed aanbod rond deze discipline extra in de verf zetten.

De wetgeving verplicht de werkgever om voor verschillende aspecten van ergonomie een risico analyse uit te voeren. Premed ondersteunt je bij het uitvoeren van een grondige ergonomische analyse van de werkplek.

We geven je concreet advies op maat. Het doel is om de werkomstandigheden en dus ook het welzijn van je medewerkers te verbeteren.

We verzorgen verschillende opleidingen, die zowel bij Premed als ter plaatse in je bedrijf kunnen doorgaan.

Op het Premed-extranet kan je als klant naast heel wat informatie ook tools downloaden die je zullen ondersteunen bij het opzetten van een globale aanpak.

 

Concreet

 

Beeldschermwerk

Een risicoanalyse beeldschermwerk moet je om de 5 jaar opmaken. Premed heeft een vragenlijst opgesteld die je kan gebruiken om de analyse uit te voeren. Voor kleinere groepen kan je deze checklist gebruiken. Je kan de tool via het Premed extranet downloaden. Voor groepen vanaf 20 beeldschermwerkers hebben we een online tool ontwikkeld.

De Premed-opleidingen gaan van individuele begeleiding bij het instellen van de werkpost tot opleidingen in groep. Dit verloopt steeds op een praktische wijze. In deze opleidingen kan ook het aspect “voldoende bewegen” aan bod komen.

We geven advies bij het inrichten van kantoren en bij het aankopen van materiaal. Wat is een goede bureaustoel? Welke kantoormeubelen koop ik best aan? Welke verlichting is het meest geschikt? Hoe zit het met de luchtkwaliteit? Wat met storend lawaai op de werkvloer?

 

Manueel hanteren van lasten/fysiek belastend werk in diverse sectoren

Wanneer werknemers lasten manueel moeten hanteren, dien je een risicoanalyse uit te voeren. Bij deze analyse moet je rekening houden met o.a. reikbewegingen, duwen en trekken van voorwerpen, repetitieve handelingen en belastende werkhoudingen voor het lichaam.

Voor deze ergonomische risicoanalyse kan je beroep doen op Premed. We maken hiervoor gebruik van internationaal erkende tools. In het rapport mag je concrete adviezen voor korte en lang termijn verwachten.

We geven opleidingen op maat en op de werkvloer. Hiervoor gebruiken we, indien je dit wenst, beeldmateriaal van de geobserveerde handelingen (optie) om de adviezen concreet en relevant te maken voor je eigen personeel. We houden de groepen bewust klein om een praktische aanpak en inoefenen van technieken mogelijk te maken.

Ook begeleiding van individuele werknemers bij het uitvoeren van hun taken (“training on the job”) behoort tot ons pakket.

Deze opleidingen richten zich op verschillende sectoren: industriële en logistieke sectoren, gezondheidssector, poetssector, bouw, groendienst, openbare werken, het onderwijs, keukenmedewerkers enzovoort.

We geven deze opleidingen bovendien ook in het kader van het ‘”train the trainer”-principe. Zo kunnen je medewerkers de collega’s ondersteunen en adviseren.

 

Energetische belasting

Indien gewenst kan de energetische belasting van een bepaalde taak of werkpost in kaart worden gebracht door middel van hartslagmonitoring. Premed kan dit op maat van je bedrijf uitwerken.

 

Trillingen

Gebruiken je medewerkers boren, trilplaten, een vorkheftruck…? Dan dien je een analyse van de lichaamstrillingen uit te voeren. Dit is echter niet eenvoudig. Premed kan je hierbij helpen d.m.v. het uitvoeren van trillingsmetingen.

 

Ontwerpen van een nieuwe werkpost

Wanneer je een nieuwe werkpost wenst te installeren, rendeert het om de ergonoom reeds te betrekken bij het ontwerp van de werkpost. Op deze manier kunnen niet enkel klachten maar ook kosten vermeden worden.

 

Gebruik van exoskelets

Het gebruik van exoskelets is een opkomende trend. Het is een samenwerking tussen de mens en een draagbare, externe structuur op het lichaam die de kracht van de persoon versterkt. Is dit nuttig en toepasbaar in mijn organisatie? Hoe pak ik de implementatie aan? Voor dergelijke vragen kan je ook bij ons terecht.

 

Wens je meer informatie neem dan zeker contact op via