Nieuw Coronavirus in China
Je bent hier:

Nieuw Coronavirus in China

Laatst gewijzigd op: 03/02/2020

Deel dit artikel:

Sinds december 2019 stellen we een uitbraak van een nieuw type Corona virus vast, oorspronkelijk op een markt in Wuhan, China.

Het Belgische Ministerie van Volksgezondheid heeft hiervoor een website geopend: https://www.info-coronavirus.be/nl/

Hier vindt u uitleg over het virus, nieuws en FAQ's. Premed verwijst naar deze site voor de aanpak.

Besmetting verloopt zoals bij een verkoudheid. Het veroorzaakt verkoudheidachtige ziekte bij de meeste mensen. Bij verzwakte, voornamelijk oudere personen kan het aanleiding geven tot een longontsteking en kan dodelijk verlopen. Het aantal overlijdens lijkt echter beduidend lager te liggen dan deze door de seizoensgebonden griep.

Klachten

Koorts, hoesten, kortademigheid. Longontsteking in ernstiger gevallen. Opgelet: we zitten in volle griepseizoen en de klachten kunnen vrij gelijkaardig zijn.

Behandeling

Men behandelt de symptomen, net zoals bij griep.

Vaccin

In ontwikkeling en nog niet beschikbaar.

Advies voor bedrijven in België

Goede handhygiëne: geregeld handen wassen, alcoholgel gebruiken.

Bij verkoudheid: 2 meter afstand bewaren, nies- en hoesthygiëne (wegwerpzakdoekjes gebruiken en nadien in vuilnisbak met deksel plaatsen, in de elleboog niezen, hoesten, niet in de handen). Met de handen niet het gelaat aanraken. U heeft misschien de wintergriep. Raadpleeg uw huisarts.

Bij verkoudheid en u bent recent in China geweest of u bent in contact geweest met iemand die ziek is en van China is teruggekomen: alle maatregelen uit vorige paragraaf toepassen. Kom niet werken en laat de huisarts thuis komen. Ga niet in de wachtzaal zitten. Blijf thuis tot u van de huisarts terug mag komen werken.

Informatie die geregeld wordt bijgewerkt, vindt u bij:

Op het Premed extranet kan u na inloggen brochures en posters vinden over:

  • Handhygiëne
  • Hoest en nieshygiëne