Tabakowat?!
Je bent hier:

Tabakowat?!

Laatst gewijzigd op: 31/05/2021

Deel dit artikel:

31 mei staat in het teken van de werelddag zonder tabak, een initiatief van de lidstaten van de WHO (World Health Organization).

Mensen weten dat roken ongezond is. Ze hebben vaak echt de wil om te stoppen met roken maar het is oh zo moeilijk. Voor heel wat mensen is één stoppoging niet voldoende om de sigaret te bannen uit hun leven. Sommige onder ons hebben bijkomende ondersteuning en/of begeleiding nodig. Premed kan je onderneming en je werknemers hierbij helpen.   

 

Als werkgever kan je op organisatie-niveau werknemers helpen om in een rookvrije omgeving te werken. Dit kan door het uitwerken van een beleid (referentie KB 19/01/2005, art. 5) en het organiseren van rookstopbegeleiding in groep. De  groepssessies (met min. 5 tot max. 12 personen) worden door de preventieadviseur psychosociale aspecten begeleid gedurende 8 sessies van ongeveer anderhalf uur. Tijdens de groepssessies worden verschillende aspecten van het rookgedrag belicht volgens het M-M-M model (mens, middel en milieu) en wordt een stopdatum bepaald. Elke deelnemer heeft tevens de mogelijkheid om twee individuele gesprekken te plannen met de preventieadviseur psychosociale aspecten.

 

Via de VRGT (Vlaamse vereniging voor respiratoire gezondheidszorg en tuberculosebestrijding) kan je heel wat informatie terugvinden omtrent stoppen met roken. In kader van de internationale dag voor tabakstop, wenst de VRGT de tabakologen in de kijker te zetten door het organiseren van een quiz “Tabakowat?”. Deze quiz is opgesteld om je kennis te testen over de tabakologen (https://rookstop.vrgt.be/week-zonder-tabak). Doe zeker de test! De tabakologen kunnen dankzij hun deskundigheid de roker begeleiden via individuele en/of groepssessies.

 

In geval van verdere vragen rond rookstopbegeleiding op het werk en het aanbod van Premed, kan je steeds terecht bij de preventieadviseurs psychosociale aspecten van Premed. Je kan hen bereiken via volgend mailadres: psychosociale@premed.be