UPDATE COVID-19 – Wat staat er in het nieuw ministeriële besluit van 25 augustus?
Je bent hier:

UPDATE COVID-19 – Wat staat er in het nieuw ministeriële besluit van 25 augustus?

Laatst gewijzigd op: 03/09/2021

Deel dit artikel:

Het nieuwe ministeriële besluit (MB) van 25 augustus 2021 is verschenen. Dit besluit houdt een aanpassing in van het eerdere covid-MB van 28 oktober.

Voor wat “organisatie van de arbeid” betreft verandert er enkel dat het telewerk niet langer sterk aanbevolen is. Hoe je je dan op het werk moet gedragen, wordt nog steeds volledig door de generieke gids geregeld en deze werd actueel niet gewijzigd sinds versie 5.

Mondmasker blijft verplicht

Als voldoende afstand houden niet gegarandeerd kan worden, blijft vanaf 1/9/2021 de mondmaskerplicht in bedrijven.

Het is bijgevolg logisch dat de bedrijven kunnen eisen dat de bezoekers, in voor het publiek toegankelijke ruimten waar personeel van het bedrijf aanwezig is, een mondmasker dragen.

Ons advies is dus: blijf bezoekers vragen een masker te dragen tot de verplichting voor bedrijven zelf wordt ingetrokken.

Telewerk niet meer aanbevolen

Telewerken was al van voor de zomervakantie niet meer verplicht, maar werd wel nog aanbevolen. Nu valt in Vlaanderen en Wallonië vanaf 1 september zelfs die aanbeveling weg.

In Brussel blijft de aanbeveling voor telewerk wél gelden. Voor de honderdduizenden Vlamingen die in de hoofdstad werken, verandert er dus niets. Voor hen blijft dus de aanbeveling om thuis te werken wel gelden. Zij kunnen niet verplicht worden om naar kantoor te komen.

Bedrijven worden wel “uitgenodigd” om telewerken “structureel te verankeren”.

 

Alle voorgaande en actuele versies MB corona: https://crisiscentrum.be/nl/newsroom/coronavirus-de-antwoorden-op-al-je-vragen

Generieke gids versie 5: https://werk.belgie.be/nl/themas/coronavirus/generieke-gids-versie-5-en-sectorgidsen-veilig-aan-het-werk-tijdens-de