27.04.2022
Ergonomie
shutterstock_457429219.jpg
  1. Plaats zoveel mogelijk materiaal op hoogte in plaats van op de grond. Gebruik een trapje of platform om je emmer op te plaatsen. Maak een werktafel (met schragen) om bijkomend materiaal op te bewaren.
  2. Gebruik hulpmiddelen om de fysieke belasting te beperken. Denk hierbij aan langere borstels, materiaal dat je op een grotere afstand kan bedienen, goed onderhouden schuurmachines i.p.v. langdurig gebruik van schuurpapier, een veilig opstapje, een stelling…
  3. Richt je werkpost – en bijvoorbeeld ook je camionette – zodanig in dat vaak gebruikt materiaal binnen handbereik ligt. Ook in opslagruimten organiseer je het materiaal op die manier dat zware te tillen lasten op heuphoogte staan. Lichte en vaak gebruikte lasten bevinden zich best tussen knie- en schouderhoogte. Gebruik een kar waar nodig.
  4. Moet je geknield werken? Beperk de duur door je houding af te wisselen en gebruik knielappen of een matje.
  5. Als schilder doe je veel repetitieve handelingen. Probeer taken binnen de mate van het mogelijke af te wisselen, pauzeer af en toe en stretch regelmatig doorheen de dag.

Gerelateerde domeinen

corona virus
14.09.2023

Covid 19 najaar 2023

Corona wordt benaderd op een vergelijkbare manier als een griep. De aanvangssymptomen van corona variëren van milde luchtwegklachten (zoals een verstopte neus, loopneus, niezen, keelpijn en hoesten) ...
Meer lezen