Wat te doen bij een nucleair ongeval?
Je bent hier:

Wat te doen bij een nucleair ongeval?

Laatst gewijzigd op: 11/04/2018

Deel dit artikel:

Bij een nucleair ongeval kan radioactief jodium vrijkomen. Via de luchtwegen of via besmet voedsel kan dit in het lichaam terechtkomen. De schildklier neemt dit jodium op, wat tot een bestraling ‘van binnenuit’ leidt. De kans op kanker of andere aandoeningen neemt dan toe.

Door op het juiste moment stabiel, of niet-radioactief jodium in te nemen, zorg je ervoor dat je schildklier reeds verzadigd is en geen radioactief jodium meer opneemt. Jodiumtabletten bieden echter geen bescherming tegen andere radioactieve stoffen. Daarom blijft het noodzakelijk dat je snel kan schuilen.

Vraag jodiumtabletten aan als bedrijf of organisatie. http://www.nucleairrisico.be/voor-collectiviteiten

Een "collectiviteit" is een plaats waar meerdere personen gedurende langere tijd (kunnen) samenkomen (met uitzondering van gezinnen). Voorbeelden zijn dus scholen, bedrijven, supermarkten, ziekenhuizen, culturele centra, sportcentra, crèches, ...

Bereid je voor:

  • Informeer je over het nucleair risico en de juiste reflexen bij een nucleair ongeval.
  • Hou je intern noodplan up-to-date en oefen het regelmatig.
  • Schrijf je in op BE-Alert. Zo ben je meteen op de hoogte bij een noodsituatie.
  • Volg de sociale mediakanalen van je gemeente, gouverneur of het Crisiscentrum.

Ben je verantwoordelijk voor een collectiviteit in een gemeente op minder dan 20 km van een nucleaire site (10 km voor IRE Fleurus)?

Dan raden we je aan om een voorraad stabiele jodiumtabletten te hebben om jezelf, je personeel en eventuele klanten/bezoekers optimaal te beschermen.

Ben je verantwoordelijk voor een collectiviteit met kinderen (bv. crèches, kinderdagverblijven, kleuter-, lagere of middelbare scholen) buiten deze zones van 20 km of 10 km?

 Dan raden we je ook aan om deze maatregel uit voorzorg te nemen.

Jodiumtabletten afhalen bij de apotheker

Ben je verantwoordelijke voor een collectiviteit binnen een nucleaire noodplanningszone of een collectiviteit waar (kleine) kinderen aanwezig zijn in de rest van het land?  

  • Kijk na of jouw organisatie nog jodiumtabletten heeft. Deze zijn nog houdbaar.
  • Gebruik de online module om het aantal doosjes jodiumtabletten voor je instelling te bepalen http://www.nucleairrisico.be/predistributie-van-stabiele-jodiumtabletten-hulpformulier
  • Ga langs bij een apotheek in de buurt
  • Neem je identiteitskaart mee
  • Op basis van de berekening via de rekenmachine of op basis van je eigen berekening zal je apotheker je een voorraad doosjes meegeven (één doosje per 4 personen)
  • Bewaar deze doosjes op een correcte manier (zie bijsluiter) binnen je collectiviteit, net zoals elk ander geneesmiddel, op een plaats die iedereen kent.

Hier vindt u gedetailleerde informatie over alle aspecten van het nucleaire risico http://www.nucleairrisico.be/