02.10.2020
corona-5199233_1920.jpg

Hieronder geven we voor u een overzicht  - status 17/03/2022

 

Mijn werknemer is ziek (vertoont Corona symptomen): 

 • Personen met symptomen moeten zich blijven testen en isoleren wanneer ze positief zijn.
 • Isolatie geldt zowel voor personen die symptomen vertonen als voor personen die enkel geïdentificeerd werden op basis van een positieve PCR- of antigeen-test (inclusief positieve zelftest).  
 • De duur van isolatie voor een persoon met COVID-19 is minimaal 7 dagen met nog eens 3 dagen voorzorgsmaatregelen (steeds dragen van een mondmasker binnenshuis en strikte beperking van de sociale contacten). Dit houdt in dat activiteiten waarbij het dragen van een mondmasker niet mogelijk is (b.v. gezamenlijk eten), niet zijn toegestaan. 

 

Hoog risicocontacten buiten het huishouden: 

 • GEEN verplichting meer tot testen of quarantaine
 • Wel dient men bijzondere aandacht te besteden aan basishygiëne maatregelen (zie hygiëne advies voor risicocontacten) en sociale contacten beperken voor een periode van tenminste 7 dagen.

Hoog risicocontacten binnen het huishouden:

 • GEEN verplichting meer tot testen of quarantaine
 • een sterke aanbeveling voor iedereen (gevaccineerd en ongevaccineerd) om gedurende een periode van 7 dagen na het begin van de symptomen of na positieve test van het positief gezinslid een mondmasker te dragen bij contacten buiten het huishouden
 • of indien een mondmasker niet mogelijk is, een dagelijkse zelftest te doen
 • voor personen vanaf de leeftijd van 6 jaar en ouder.

 

Kwetsbare groepen (bv. woonzorgcentrum): Systematische testing van hoog risicocontacten en eventuele quarantaine blijven behouden in geval van uitbraken, na analyse door de verantwoordelijke arts. 

 

Wat is een hoog risicocontact?

 • Een persoon met een cumulatief contact met een bevestigd COVID-19 geval van minstens 15 minuten binnen een afstand van <1,5 m (“face to face), bijvoorbeeld in een gesprek, zonder correct gebruik van een mondmasker (neus en mond volledig bedekkend) door minstens één van beide personen. Dit omvat, onder andere, huisgenoten, kinderen van dezelfde groep in een residentiële collectiviteit, vrienden met wie men een maaltijd deelde en eventueel naaste buren op het werk. Indien er een volledige scheiding was door een wand uit plexiglas valt dit niet onder een “face to face” contact.
 • Een persoon die direct fysiek contact heeft gehad met een COVID-19 patiënt.
 • Een persoon die in direct contact is geweest met excreties of lichaamsvloeistoffen van een COVID-19 patiënt, zoals tijdens het zoenen en mond-op-mond beademing, of contact met braaksel, stoelgang, slijmen, enz.
 • Een persoon die door de "Coronalert" applicatie werd geïdentificeerd als een nauw contact, behalve als er een risico-evaluatie door een professional mogelijk is (zekerheid over welk contact de alert getriggerd heeft) en het risico lager ingeschat wordt (bv. omdat beide personen correct mondmaskers droegen).
 • Een persoon die meer dan 15 minuten samen met een COVID-19 patiënt heeft gereisd, in eender welk transportmiddel, zittend binnen twee zitplaatsen (in eender welke richting) van de patiënt, ook als alle betrokkenen correct een mondmasker droegen. 

 

Mijn werknemer komt terug uit het buitenland.

Iedereen die die naar België reist of terugkeert vanuit een land buiten de EU/Schengen zone dat niet op de 'witte' lijst staat  moet het elektronische Public Health Passenger Locator Form (PLF) invullen. Dit geldt voor alle reizen (vakantie, professionele of essentiële reizen) ongeacht het vervoersmiddel. Na het invullen van het PLF krijgt elke reiziger via e-mail een QR code toegestuurd, ter bevestiging.

 

Neem met al uw vragen zeker contact op met Premed op 016 308 111 of op corona@premed.be

 

thermometer - warmte - zon
18.07.2022

Hoge temperaturen op het werk

Overmatige warmte van klimatologische oorsprong wordt gemeten met een thermometer zijnde de WBGT thermometer. Zo'n thermometer houdt rekening met de luchttemperatuur, maar ook met de vochtigheidsgraad...
Meer lezen