Week van het hartritme - 17 tot 21 juni 2019
Je bent hier:

Week van het hartritme - 17 tot 21 juni 2019

Laatst gewijzigd op: 17/06/2019

Deel dit artikel:

Bijna 300.000 Belgen kampen met hartritmestoornissen. Dit treft niet alleen oudere personen, maar kan zich over elke leeftijdsgroep vertonen, denk maar aan de bekende voorbeelden uit het wielrennen van Niels Albert of Gianni Meersman.

Om hier preventief op in te spelen is het (licht) aanpassen van de levenswijze belangrijk. Verschillende factoren spelen mee in het ontwikkelen van een hartritmestoornis. Denk hierbij onder meer aan overgewicht, diabetes, hoge “slechte cholesterol” (LDL-cholesterol), verhoogde stress, tekort aan groenten en fruit, onvoldoende dagelijkse beweging en roken.

Door niet te roken, 30 minuten per dag te bewegen en gezond te eten (vis, groenten, fruit), vermindert men de kans op een hartinfarct met maar liefst 80%. Natuurlijk spelen genetische factoren ook een rol (erfelijkheid, diabetes type 1,…).

Jammer genoeg ervaren jaarlijks ongeveer 15.000 Belgen een hartinfarct. In totaal sterven 38.000 personen aan gevolgen van hart-en vaatziekten. Dat zijn er vier per uur! Het belang van kennis van CPR en het gebruik van een AED (Automatisch Externe Defibrillator) zijn dan ook essentieel om het sterftecijfer naar beneden te halen. Het gebruik van een AED verhoogt de kansen van een geslaagde reanimatie met maar liefst 60% als deze in de eerste drie minuten kan aangesloten worden. De aanschaffing van zo een toestel en een regelmatige training kan dan ook een levensreddend middel zijn.

Premed kan naast de basisopleidingen EHBO ook infosessies op maat van uw bedrijf geven rond reanimatie en AED-gebruik, volgens de richtlijnen van het European Resuscitation Council.

Bronnen:

https://www.mijnhartritme.be/index.php

https://liguecardioliga.be/wp-content/uploads/Semaine_2011_factsheet_NL.pdf