Werkgevers doen nog te weinig aan gezondheidspromotie
Je bent hier:

Werkgevers doen nog te weinig aan gezondheidspromotie

Laatst gewijzigd op: 05/07/2018

Deel dit artikel:

Belgische werknemers zijn omwille van hun levensstijl gemiddeld 6,1 jaar ouder dan hun identiteitskaart doet vermoeden. Dat blijkt uit een onderzoek van levensverzekeraar NN. Maar er is ook goed nieuws: werkgevers die aan gezondheidspromotie op het werk doen, vertonen in deze studie daadwerkelijk betere resultaten.

In de analyse werden 1900 werknemers tussen de 20 en 65 jaar ondervraagt over hun persoonlijke gezondheidssituatie en gezondheidspromotie bij hun werkgever. 

Gemiddeld 6 jaar ouder

Uit deze analyse blijkt dat de werkende Belg gemiddeld een biologische leeftijd heeft die maar liefst 6,1 jaar hoger ligt dan zijn of haar kalenderleeftijd. Deze berekening voerden de onderzoekers uit op basis van een aantal variabelen, zoals:

  • een actieve levensstijl;
  • gezonde voeding;
  • metaal welzijn.

Welke factoren dragen bij aan een oudere biologische leeftijd en hoe vaak komen ze voor? 

  1. Slaaptekort is het meest vermelde probleem. Maar liefst 60% van de ondervraagden geeft aan dat ze te weinig slapen tijdens de werkweek.
  2. Overgewicht: komt voor bij 48% van de respondenten.
  3. Een sedentaire levensstijl: 31% geeft aan dat ze te weinig bewegen
  4. Roken: 29% van de respondenten rookt.
  5. Overmatige stress: van de respondenten geeft 28% aan dat ze regelmatig met te veel stress kampen. 
  6. Ongezond eten: 23% van de respondenten eet niet elke dag verse groeten en fruit. 

Laaggeschoolde mannen (maximaal diploma middelbaar onderwijs) oude dan 35 jaar scoren het slechts en zijn gemiddeld 9 jaar ouders dan hun kalenderleeftijd.

Nog te weinig gezondheidspromotie op het werk, ondanks gunstige resultaten

De meerderheid van de ondervraagde werknemers (57%) vindt dat hun werkgever te weinig doet om een gezonde levensstijl op het werk te promoten.

Gezondheidspromotie leidt nochtans tot iets betere resultaten: werknemers bij organisatie met een actief gezondheidsbeleid zijn ook effectief gezonder. Ze zijn gemiddeld 3,4 jaar ouder dan hun kalenderleeftijd en doen het daarmee duidelijk beter dan werknemers in andere organisaties (6,5 jaar ouder). Maar er is dus nog ruimte tot verbetering om de biologische leeftijd te doen dalen. 

Wat kan Premed voor u doen?

Premed kan u ondersteunen bij het opmaken van een gezondheidsbeleid en uitrollen van een gezondheidscampagne in uw bedrijf.

Ons gezondheidskompas is een instrument dat u een zicht geeft op de belangrijkste gezondheidsrisico’s van uw werknemers.

De psychologen kunnen u o.a. een stress-lesspakket aanbieden.

Voor meer info kan u terecht op info@premed.be of  016 308 111. Op ons extranet kan u, na inloggen, brochures terugvinden over deze onderwerpen.

 

Bron:  sentral.kluwer.be

VRT nieuws, Werkende Belg is 6 jaar ouder dan zijn kalenderleeftijd, 31 mei 2018.