Tijdens deze opleiding willen we vertrouwenspersonen de vereiste kennis en vaardigheden bijbrengen zoals voorgeschreven in de codex over het Welzijn op het Werk. Naast een verduidelijking over het takenpakket van de vertrouwenspersoon, verkrijg je ook inzichten over het ontstaan en de aanpak van psychosociale risico's, waaronder de problematiek van geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk. Doorheen de opleiding worden tools aangereikt om probleemsituaties te beheersen en in te dijken. Een praktische training in gesprekstechnieken en interventievaardigheden stomen je klaar om je rol als vertrouwenspersoon gedegen te vervullen.
Programma
Basisopleiding vertrouwenspersonen - DEEL 1
inleiding, wetgeving en het eerste hulpgesprek * Inleiding in de problematiek * Wat zegt de wetgeving (deel 1)? * Voorbereiding en aanpak van een eerste hulpgesprek
Basisopleiding vertrouwenspersonen - DEEL 2
vervolg wetgeving en gesprekstechnieken * Wat zegt de wetgeving (deel 2)? * Doeltreffende communicatie: training in gesprekstechnieken * Actieve luistervaardigheden
Basisopleiding vertrouwenspersonen - DEEL 3
psychosociale interventies, deel 1 * Het gesprek met de andere betrokken partij * Conflicthantering * Bemiddeling
Basisopleiding vertrouwenspersonen - DEEL 4
psychosociale interventies, deel 2 * Stress en burn-out * Doorverwijzing
Basisopleiding vertrouwenspersonen - DEEL 5
psychosociale interventies, deel 3 * Het voeren van een preventief beleid en rollen van verschillende actoren * Best practices, bezorgdheden en leerpunten in kaart gebracht
Doelgroep
Alle werknemers die in het kader van de wetgeving betreffende de preventie van psychosociale risico's op het werk de functie van vertrouwenspersoon op zich (wensen te) nemen of hierover meer te weten willen komen.
Let op: de wetgeving stelt dat de rol van vertrouwenspersoon onverenigbaar is met een aantal functies. Zo kan je niet aangesteld worden als vertrouwenspersoon indien je één van de volgende rollen opneemt:
* werkgever
* werkgevers- of werknemersafgevaardigde (en zetelt in de ondernemingsraad of het comité voor preventie en bescherming op het werk)
* kandidaat voor de sociale verkiezingen
* deel van de vakbondsafvaardiging
* leidinggevend personeel: De personen belast met het dagelijks bestuur van de onderneming of instelling die gemachtigd zijn om de werkgever te vertegenwoordigen en te verbinden, alsmede de personeelsleden, onmiddellijk ondergeschikt aan die personen, wanneer zij eveneens opdrachten van dagelijks bestuur vervullen.