Opleiding details

Duur:
3 uur
Zelfdoding is een belangrijk gezondheidsfenomeen. Bijna iedereen krijgt wel eens te maken met iemand die het niet meer ziet zitten. Bij sommige mensen is die wanhoop zo intens dat ze rondlopen met plannen om een eind aan hun leven te maken. Velen onder hen zijn op dat moment actief op de arbeidsmarkt. Een organisatie loopt vroeg of laat het risico om met een zelfdoding geconfronteerd te worden. Hetzij doordat één van de personeelsleden -al dan niet op de werkvloer- sterft door zelfdoding, hetzij doordat één van de werknemers nabestaande wordt na de zelfdoding van een dierbare uit zijn of haar directe omgeving. Beide situaties zullen invloed uitoefenen op het individueel professioneel functioneren van de werknemers. Bijgevolg is een laagdrempelige hulpverlening vanuit de organisatie noodzakelijk. Deze infosessie biedt u een blik op prevalentie, risicofactoren, signaaldetectie en preventie, maar ook de mogelijke maatregelen die kunnen geïmplementeerd worden om rouw na zelfdoding op de werkvloer gemakkelijker te maken voor nabestaanden, collega?s en leidinggevenden.

Tijdens de sensibilisatiesessie komen verschillende aspecten van het thema aan bod:
* De terminologie;
* De epidemiologie;
* De risicofactoren, het suïcidale proces en de betekenis van suïcidaal gedrag;
* Preventie van zelfdoding: signaaldetectie, gesprekstechnieken en doorverwijzen;
* Postventie van zelfdoding: omgaan met de nabestaanden;
Tevens wordt de kans geboden om je eigen ideeën en ervaringen te delen met de groep. Tijdens de sensibilisatiesessie wordt er de link gelegd met (eigen) voorbeelden zodat de theorie relevant en praktijkgericht wordt gebracht.

Doelgroep

Deze sessie is interessant voor een ruime doelgroep: leidinggevenden, hiërarchische lijn, werknemers (als nabestaanden), of de vertrouwenspersonen.

Contacteer ons bij vragen of interesse

* Verplicht veld