Voor een overzicht van alle nieuwsbrieven klik hier

11.06.2024

Wat gebeurt er op de installatievergadering van het CPBW?

Tijdens de installatievergadering van het Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk (CPBW) worden de voorzitter en secretaris benoemd en het huishoudelijk reglement opgesteld. Dit markeert de start van maandelijkse vergaderingen waarin het comité adviezen geeft en toezicht houdt op veiligheids- en welzijnszaken in het bedrijf.
Meer lezen
03.06.2024
Ergonomie

Nieuwe wetgeving ergonomie

De nieuwe wetgeving ergonomie die vanaf 25 mei van kracht is, brengt enkele belangrijke wijzigingen met zich mee in boek VIII van de codex over het welzijn op het werk. Hieronder staan de belangrijkste punten samengevat.
Meer lezen
03.06.2024
Gezondheid & welzijn

De gevaren van de zon en zonnebank, waarheden- onwaarheden

Ongeveer 1 op 3 van alle kankers die vandaag ontdekt worden, is een type (melanome of niet-melanome) huidkanker. Daarmee is huidkanker wereldwijd en in België de meest voorkomende kanker. 1 op 5 mensen zal geconfronteerd worden met huidkanker voor de leeftijd van 75 jaar. Een groot deel van de huidkankers is te voorkomen door zich goed te beschermen tegen uv-stralen (zonnestralen en zonnebank).

Om de twee jaar monitort Stichting tegen Kanker de evolutie van de kennis, attitude en het gedrag van de Belgen in verband met uv-bescherming via een Ipsos enquête. De resultaten van de uv-monitor 2023 versterken de oproep naar een nationale aanpak!
Meer lezen
29.05.2024

Werkbaarheidscheque

Inzetten op werkbaar werk is een win-win voor zowel werkgevers als werknemers. Werknemers blijven langer en met meer ‘goesting’ aan de slag en organisaties kunnen rekenen op gedreven, competente en dus productievere werknemers, wat de efficiëntie van de organisatie ten goede komt.
Meer lezen
07.05.2024
Arbeidshygiëne
(+1)
Sluiten
Subdomeinen
  • Verluchting en ventilatie

Nieuwe regels voor luchtzuiveringssystemen

Vanaf 18 mei 2024 dienen luchtzuiveringssystemen erkend te worden als doeltreffend en onschadelijk door de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu. Zo wil men het risico op virale infecties die we via de lucht inademen, beperken.
Meer lezen
29.04.2024
Arbeidsveiligheid

Nieuwe medewerkers hebben meeste arbeidsongevallen

Naar aanleiding van de wereldveiligheidsdag gisteren voerde verzekeraar AXA Belgium een studie uit waaruit blijkt dat voornamelijk nieuwe werkkrachten slachtoffer worden van ongevallen op het werk.
Een goede opleiding bij de start van een nieuwe medewerker, ongeacht zijn/haar leeftijd, is dus cruciaal!
Meer lezen
25.04.2024

Collega in de kijker - Kaat Colson

Als studente Arbeids- en Organisatiepsychologie is Kaat Colson erg geïnteresseerd in het bevorderen van welzijn op de werkvloer. Daarom besloot ze om gedurende 120 dagen ondergedompeld te worden in de wereld van een preventieadviseur voor psychosociale aspecten.
Meer lezen