Wat is ziekteverzuim? 

Ziekteverzuim is een vorm van absenteïsme waarbij een werknemer afwezig is op het werk vanwege ziekte. Het omvat elke vorm van afwezigheid die te wijten is aan gezondheidsproblemen, ongeacht de duur. 

Wat is de impact van ziekteverzuim?

Om een beter idee te krijgen van de impact en het ziekteverzuim te berekenen wordt vaak gebruikgemaakt van de Bradford factor. Deze factor start vanuit de observatie dat korte, frequente en ongeplande afwezigheden vaak storender en kostbaarder zijn voor bedrijven dan langere afwezigheden.

De impact van dit kortstondige ziekteverzuim valt moeilijk in kaart te brengen via het klassieke verzuimpercentage. Hiervoor wordt dus best de Bradford index gehanteerd, waarbij het totaal aantal ziektedagen van een medewerker vermenigvuldigd wordt met het kwadraat van het aantal ziekteperiodes.

Behaalt een werknemer een score onder de 50, dan is er niets aan de handTussen de 50 en 200 is opvolging van het ziekteverzuim wenselijk en bij een score tussen 200 en 500 wordt er best actie genomen. Geeft de score een cijfer boven de 500 aan, dan is het verzuim precair.

Geef context door verzuimgesprekken

Het is belangrijk om de Bradford Factor altijd in combinatie met de specifieke omstandigheden van een medewerker te interpreteren. Een hoge Bradford score kan wijzen op een patroon dat om aandacht vraagt. Het is cruciaal om hierbij het gesprek aan te gaan met de betrokken medewerker. Dit noemen we een verzuimgesprek

Een verzuimgesprek met een werknemer kan gebruikt worden om onderliggende problemen op te sporen en aan te pakken. Door een open dialoog te bevorderen kunnen zowel de werknemer als de werkgever werken aan oplossingen die het ziekteverzuim verminderen en de algehele werkomgeving verbeteren.

Kosten van ziekteverzuim

Ziekteverzuim brengt zowel directe als indirecte kosten met zich mee. De directe kosten bestaan onder andere uit de loonkosten tijdens het verzuim en de kosten voor vervanging van de zieke medewerker. 

Indirecte kosten zijn vaak moeilijker te kwantificeren, maar kunnen aanzienlijk zijn. Denk hierbij aan verminderde productiviteit, overbelasting van andere medewerkers, organisatorische inefficiënties en het verlies aan kennis en ervaring.

Een rekenvoorbeeld kan de omvang van de directe kosten verduidelijken:

  • Aantal ziektedagen per jaar: 100 werknemers * 4% verzuim * 260 werkdagen = 1.040 zieke dagen.
  • Totale kosten: 1.040 zieke dagen * €250 = €260.000 per jaar.
Vrouw in zetel snut neus

Verzuimbeleid opstellen

Het opstellen van een effectief verzuimbeleid is cruciaal voor elke organisatie die de productiviteit wil waarborgen en de kosten van verzuim wil minimaliseren. 

Ziekteverzuimpreventie

Hoge verzuimcijfers kunnen duiden op problemen op de werkplek, zoals stress, slechte arbeidsomstandigheden of onvoldoende gezondheidszorg. Daarom is het belangrijk om ziekteverzuim niet alleen te beheren, maar ook te voorkomen. 

Door preventieve maatregelen op te nemen in het verzuimbeleid kunnen werkgevers de gezondheid en het welzijn van hun werknemers bevorderen en het ziekteverzuim terugdringen.

Ziekteverzuimprotocol

Een ziekteverzuimprotocol biedt een gestructureerde aanpak voor het omgaan met verzuim. Het bevat duidelijke richtlijnen voor werknemers en leidinggevenden over wat te doen bij ziekte. 

Dit verzuimprotocol kan onder andere de volgende elementen bevatten:

Meldingsprocedure 

De meldingsprocedure dient te specificeren hoe en wanneer werknemers zich ziek moeten melden, bij wie ze dit moeten doen, welke informatie ze moeten verstrekken, en hoe de melding bevestigd en geregistreerd wordt.
 

Registratie en analyse

Het bijhouden en analyseren van verzuimgegevens is essentieel om inzicht te krijgen in de oorzaken en patronen van ziekteverzuim binnen de organisatie. Door deze gegevens te analyseren kunnen gerichte preventieve maatregelen worden genomen.
 

Langdurig verzuim

In het verzuimbeleid moet ook aandacht worden besteed aan langdurig verzuim. Dit beleid moet duidelijk vastleggen hoe met langdurige afwezigheid wordt omgegaan en welke procedures wanneer opgestart moeten worden. 

  • Communicatie: wanneer iemand langdurig ziek is, is het belangrijk om regelmatig updates over het herstelproces te communiceren en contactmomenten in te plannen tussen werknemer en werkgever. Dit om zicht te krijgen op de mogelijkheid van een eventuele terugkeer. 
  • Re-integratietraject: een re-integratietraject is een formeel traject dat gericht is op het begeleiden van een langdurig zieke werknemer met het oog op een terugkeer naar de werkvloer. Hoe zo’n re-integratietraject er concreet uitziet, leest u hier.
  • Medische overmacht: wanneer een werknemer zijn of haar job definitief niet meer kan uitvoeren wegens arbeidsongeschiktheid is medische overmacht een mogelijk gevolg. Ontdek hier alles over de te volgen procedure.

Ondersteuning via Premed

Premed biedt een integrale ondersteuning bij het opzetten van een verzuimbeleid, tijdens het ziekteverzuim en na de werkhervatting.

Bij het opzetten van een verzuimbeleid:

  • Opleidingen en infosessies (zie sectie opleidingen) rond het opzetten van een beleid, het voeren van verzuimgesprekken, enz.
  • Begeleiding van werkgroepen om een beleid op maat van uw organisatie uit te werken en te implementeren.
  • Het aanleveren van heel wat voorbeelddocumenten

Bij verzuim:

  • Vertrouwelijke consultaties met arbeidsartsen en preventieadviseurs.
  • Faciliteren van informele en formele re-integratietrajecten, inclusief medische onderzoeken en advies.
  • Bemiddeling bij conflicten en begeleiding bij werkhervatting.
  • Onderzoek naar medische overmacht bij langdurige arbeidsongeschiktheid.

Na werkhervatting:

  • Ons multidisciplinair team blijft beschikbaar voor individuele begeleidingstrajecten door onze preventieadviseurs psychosociale aspecten en voor follow-up door een arbeidsarts.

Nood aan ondersteuning via Premed?

Contacteer ons voor meer info of een offerte op maat!

Opleidingen

Verzuimgesprekken

Verzuimgesprekken

Verzuim is een delicaat onderwerp: enerzijds kan het onderho...
Psychosociale risico's
(+1)
Sluiten
Subdomeinen
  • Ziekteverzuim
Meer lezen

Nog geen data beschikbaar voor deze opleiding.

Deze opleiding kan ook in-company georganiseerd worden.

Webinar: pak ziekteverzuim positief aan!

Webinar: pak ziekteverzuim positief aan!

Ziekteverzuim kan weleens een delicate kwestie zijn binnen b...

Online via MS Teams

Psychosociale risico's
(+1)
Sluiten
Subdomeinen
  • Ziekteverzuim
Meer lezen

Beschikbare data voor deze opleiding

  • 29/01/2025
  • 10/06/2025
  • 24/10/2025

Downloads

Toelichting re-integratietraject
Bestand
Terug aan het werk - individueel plan van aanpak - TOOL
Bestand
Aanwezigheid en re-integratie - infofiche
Bestand

Gerelateerd nieuws