Wil u uw werkomgeving ergonomisch inrichten? De ergonomen van Premed onderzoeken de werkposten en adviseren u bij de inrichting. Verder ondersteunen we u met brochures, tools en opleidingen voor een ergonomische werkplek.

In art. VIII.1-1 van de codex welzijn op het werk staat dat de werkgever vanaf het ontwerp, de inrichting en de aanpassing van de werkposten rekening moet houden met ergonomie. Dit geldt voor alle soorten situaties, zowel in de industrie als in kantooromgevingen. 

Werkplekken in industriële omgeving

Voor het ontwerpen van werkplekken bestaan er ergonomische richtlijnen die bepalen of een werkplek best al zittend, staand of zit-sta wordt ingericht. Dit is afhankelijk van de aard van het werk (bv. hoeveel kracht of bewegelijkheid er nodig is). Naast de hoogte van de werkplek is ook de reikafstand een item waar mee rekening gehouden moet worden. Hoe vaker gereikt moet worden, hoe korter de afstand best is. Een ergonomisch ingerichte werkpost zorgt voor een aanvaarbare fysieke belasting waardoor er minder lichamelijke klachten ontstaan en een hoge productiviteit. Samen met een ergonoom van Premed kan de werkpost bekeken worden om een juiste inrichting te adviseren. 

Risicoanalyse 

Tevens moet er bij het ontwerp van een werkpost al rekening worden gehouden met ergonomie. Voldoen aan de ergonomische richtlijnen is hier onderdeel van. Daarnaast moet er ook een risicoanalyse uitgevoerd worden [BH1] (art. VIII.1-1 codex welzijn op het werk). 

Werkplekken op kantoor

Ook voor een kantoorruimte zijn er verschillende richtlijnen met betrekking tot de inrichting om een zo gezonde en productief mogelijke omgeving te creëren. De basisuitgang is dat beeldschermwerkers vier basistaken hebben: 

  • Concentreren
  • Communiceren
  • Samenwerken
  • Ontspannen

Elke van deze taken vraagt een andere soort omgeving. Zo is er voor concentratie een stille werkplek nodig met maximum 6 werkplaatsen per ruimte. Communiceren gaat over 1 op 1 communicatie (bv. een telefoon/video gesprek, 1-1 overleg…) waarvoor een apart afgesloten lokaal nodig is, zodat er vrij gesproken kan worden. Bij samenwerken gaat het over vergaderingen, projectgroepen… in een vergaderzaal of overlegruimte. Ontspannen kan in de cafetaria, koffieruimte of andere hiervoor aangeduide ruimtes. 

Elke werkplek moet ook instelbaar zijn zodat een werknemer deze kan aanpassen aan hun behoefte. De basiseisen van een instelbare werkplek zijn:

  • Verstelbare bureaustoel (volgens EN 1335-1 of NPR 1813)
  • Verstelbare tafel of zit-statafel (volgens EN 527, of 65-85cm (zit) of 65-125cm (zit-sta))
  • Groot en verstelbaar scherm
  • Extern toetsenbord en muis

Andere ergonomische aspecten van belang bij kantoorinrichting zijn: 

  • Voldoende werkruimte en doorgangen (NEN 1824). 
  • Voldoende mogelijkheden faciliteren voor dynamische werkplekken. Dit gaat over zit-sta tafels maar ook andere manieren om beweging te stimuleren een centrale printruimte, aantrekkelijke trap… 
  • Implementeren van groen in de werkomgeving (planten, posters, uitzicht op groen…) 
  • Omgevingsfactoren aangenaam houden. Hieronder verstaat men temperatuur, geluid/lawaai (zowel van machines als van mensen), luchtvochtigheid, tocht en licht. 

Ondersteuning door Premed

Onze ergonomen kunnen u adviseren zowel over inrichting in een industriële omgeving als kantooromgeving. Ergonomische richtlijnen worden afgetoetst of werkplekken worden volgens deze richtlijnen ingericht. Ook advies over ergonomisch materiaal kan gegeven worden. 

 [BH1]Paragraaf hierboven vermeld ook al RA… 2 keer op korte tijd met RA gooien leest niet fijn

Ergonomiefocus

Ben je op zoek naar een eenvoudige én effectieve manier om ergonomische risico’s op de werkvloer op een kwalitatieve manier op te sporen en aan te pakken? Ontdek Ergonomiefocus, onze tool die participatie en structuur combineert om knelpunten te identificeren en oplossingen te vinden.

Met Ergonomiefocus werk je stap voor stap aan een gezondere werkomgeving:

  1. Ergonomische risico’s opsporen: Breng in kaart welke risico’s er zijn bij een bepaalde werkpost/werkplek of binnen je onderneming.
  2. Dieper inzicht krijgen: Bespreek samen, met werknemers de gevonden risico’s en analyseer de belangrijkste risicofactoren.
  3. Oplossingen bedenken: Noteer en implementeer praktische oplossingen om risico’s te beheersen en gezondheid te bevorderen.

Deze gestructureerde aanpak maakt het eenvoudiger om ergonomie tastbaar en haalbaar te maken.

Met de nieuwe wetgeving rond ergonomie die in mei 2024 van kracht is geworden, is het nu belangrijker dan ooit om ergonomische risico’s niet alleen te herkennen, maar ook daadkrachtig aan te pakken. Ergonomiefocus biedt de perfecte ondersteuning om aan deze wettelijke eisen te voldoen en tegelijk te investeren in het welzijn van jouw team.

Ergonomiefocus: omdat een gezonde werkplek de sleutel is tot duurzame prestaties.

Opleidingen

Downloads

Ergonomische tips bestuurderszetel instellen
Bestand
Advies dynamische hulpmiddelen op kantoor
Bestand
Ergonomisch werken - werkgever - infofiche
Bestand
Ergonomisch werken - informatie voor de werknemer
Bestand
Premed infographic ergonomische belasting
Bestand
Ergonomie Kinderdagverblijven
Bestand
Risicoanalyse van fysieke belasting op het werk - infofiche
Bestand
Checklist fysieke belasting op het werk - TOOL
Bestand

Gerelateerd nieuws