We leven in een maatschappij waarin we continu bereikbaar zijn via sociale media en digitale middelen (laptops, tablets, smartphones, ...). Ook op werkvlak is er steeds meer druk om voortdurend geconnecteerd te blijven. De verleiding om ‘snel wat werkmails te checken’ of ‘even diagonaal door een rapport te gaan’ is dan ook groot.
Op die manier vervagen de grenzen tussen werk en privé, waardoor het gevaar bestaat dat we altijd en overal met ons werk verbonden blijven.
Het belang van deconnectie
Het niet kunnen achterlaten van het werk, zowel mentaal als fysiek, kan voor onnodig veel stress zorgen en op lange termijn het risico op burn-out verhogen. Daarom is het van cruciaal belang voor werknemers om op tijd te deconnecteren en zich af te schermen van professionele prikkels.
Niet alleen het welzijn van de werknemer kan eronder lijden, hetzelfde geldt voor zijn of haar prestaties op het werk:
- Verminderde productiviteit: onvoldoende rust en herstel werkt minder efficiënt werk in de hand en leidt uiteindelijk tot een dalende productiviteit bij de werknemer.
- Verminderde kwaliteit: overwerkte en gestresseerde werknemers kunnen vaker fouten maken, hetgeen de kwaliteit van hun werk niet ten goede komt. Ook hebben ze minder denkruimte om creatief uit de hoek te komen. Innovatieve ideeën ontstaan immers vaak op onverwachte momenten.
Daarnaast is onvoldoende oog hebben voor de ‘work-life’ balance slecht voor de bedrijfscultuur. Als de verwachtingen betreffende bereikbaarheid verschillen binnen een team kan dit voor spanningen en misverstanden zorgen. Bovendien is een werkomgeving waarin constante bereikbaarheid wordt vooropgesteld negatief voor het moreel van werknemers.

Het recht op deconnectie
De wet van 3 oktober 2022 voorziet in een recht op deconnectie met als doel rusttijden, het verlof en het privéleven van de werknemer te respecteren. Bedrijven met 20 werknemers of meer zijn verplicht om op organisatieniveau afspraken vast te leggen over deconnecteren. De afspraken moeten ten minste de volgende aspecten omvatten:
- De praktische modaliteiten voor de toepassing door de werknemer van diens recht om niet bereikbaar te zijn buiten zijn uurroosters;
- De richtlijnen voor een dusdanig gebruik van digitale hulpmiddelen dat de rusttijden, verlof, privé- en familieleven van de werknemer gewaarborgd blijven;
- Vormings- en sensibiliseringsacties voor werknemers en leidinggevenden met betrekking tot het verstandig gebruik van digitale hulpmiddelen en de risico’s die verbonden zijn aan overmatige connectie.
Deze afspraken moeten terug te vinden zijn in een bedrijfs-cao of in het arbeidsreglement. Wanneer u hiermee van start gaat, is het interessant om intern eerst de verwachtingen te bespreken en nadien duidelijke afspraken te maken.
Op ons extranet vindt u een checklist terug. Deze kan ingevuld worden tijdens een overleg op organisatie-, team- of individueel niveau om deze deconnectie van het werk in kaart te brengen.
Ondersteuning via Premed
Premed ondersteunt organisaties bij een beleidsmatige aanpak rond deconnectie. Als gesprekspartner bieden we advies op maat.
Onze preventieadviseurs psychosociale aspecten bieden eveneens ondersteuning aan werknemers. Tijdens een infosessie gaan ze niet alleen in op de verschillende aspecten van deconnectie, maar reiken ze ook tips & tricks aan om de 'work-life' balance te kunnen garanderen. Tot slot kunnen zij werknemers individueel coachen in het kader van stress- en spanningsklachten.