26.07.2023
Beeldschermwerkpost

Om een beeldschermwerkpost optimaal in te stellen, volgt u best het volgende stappenplan. Het is aangeraden de stappen één na één vanaf het begin te overlopen, aangezien de verschillende instellingen en acties van invloed zijn op elkaar.

STAP 1: instelling van de stoel 

 • Zet de stoel vrij in de ruimte. Laat de werknemer goed zitten op de stoel (zo ver mogelijk achterin, met de rug tegen de leuning).
 • Stel eerst de zithoogte in. De voeten dienen plat op de grond te staan. De hoek tussen bovenbenen en romp moet 90° of meer bedragen. Dit is belangrijk om een goede houding van de lage rug toe te laten. De druk van de zitting moet gelijkmatig verdeeld aanvoelen over de bovenbenen. De kniehoek is ongeveer 90° of meer. 
 • Stel dan de zitdiepte in. Er dienen 3 à 4 vingers ruimte vrij te zijn tussen de zitting en de knieholte. Op deze manier hebben de bovenbenen voldoende steun zonder afknelling van de zenuwen en de bloedvaten in de kniekuil te veroorzaken. 
 • Stel vervolgens de rugleuning correct in. De bolle vorm van de rugleuning dient te passen in de holte van de lage rug (ongeveer ter hoogte van de broeksriem). Stel de helling zo in dat de rug goed maar  comfortabel ondersteund voelt. Indien de werknemer graag dynamisch zit, is het belangrijk de weerstand van de stoel goed in te stellen. De werknemer mag niet het gevoel hebben dat hij/ zij vooruit geduwd wordt, maar ook niet dat hij/ zij naar achter dreigt te vallen bij het steunen tegen de leuning.
 • Stel vervolgens de armsteunen correct in. De armsteunen worden best geplaatst op ellebooghoogte. De hoogte van de armsteunen moet toelaten dat de armen ontspannen steunen. De armen/schouders mogen m.a.w. niet omhoog geduwd worden door de armsteunen. De breedte van de armsteunen wordt best zo ingesteld dat de armen vlak langs het lichaam kunnen steunen. De diepte van de armsteunen is erg belangrijk. Indien de armsteunen te ver naar voor komen, verhinderen deze dat de werknemer dicht genoeg aanschuift bij de bureautafel. De armsteunen zouden moeten eindigen ter hoogte van de buik.

STAP 2: instelling van de tafel 

 • Het tafelblad dient op ellebooghoogte te komen. Dit is – indien de armsteunen correct ingesteld zijn – dezelfde hoogte als de armleuningen. De armleuningen mogen ongeveer 1 cm boven het tafelblad uitsteken.
 • Staat de tafel te laag? Bij een niet (voldoende) verstelbare tafel kan de tafel eventueel met blokjes opgehoogd worden. Indien de tafel te hoog staat, kan de stoel hoger gezet worden, mits gebruik van een gepast voetenbankje. Dit voetenbankje moet de werknemer in staat stellen met beide voeten plat op de grond te steunen.
Beeldschermwerkpost

STAP 3: positie van het scherm

 • Plaats het scherm recht voor je. De bovenrand van het scherm komt best op ooghoogte bij recht vooruit kijken. Op die manier kan de nek een neutrale houding bewaren bij het kijken naar het beeldscherm. Bij gebruik van een leesbril of multifocale lenzen, is een lagere opstelling aangewezen.
 • Zet het scherm minstens op een armlengte afstand, dit vermijdt oogklachten. Om oogklachten geheel te vermijden is het verder belangrijk om contrasten en reflecties te voorkomen. Best worden het bureel (en het beeldscherm) dwars op het raam geplaatst om verblinding tegen te gaan. Behoud ook minstens 1,5 m afstand van het raam. Adequate zonnewering kan reflectie door zonlicht verhinderen.
 • Indien met meerdere schermen gewerkt wordt is het aangewezen deze schermen op dezelfde hoogte en afstand te plaatsen. Het contrast en de helderheid worden ook best hetzelfde ingesteld. Het secundaire scherm wordt best licht gedraaid naar de gebruiker toe geplaatst (ca. 30°).

STAP 4: toetsenbord, muis en documenthouder 

 • Het toetsenbord wordt best op ongeveer 10 tot 15 cm van de rand van de tafel geplaatst, daar waar de gebruiker de handen op natuurlijke wijze legt. Zo kunnen de voorarmen nog voldoende steunen. De pootjes van het toetsenbord zijn best ingeklapt. Dit maakt een neutrale positie van de pols mogelijk.
 • De muis ligt best dicht bij het toetsenbord, m.a.w. zoveel mogelijk in een rechte lijn voor de schouders. Er dient ook voldoende plaats te zijn om vlot met de muis te bewegen. 
 • Voor werknemers die regelmatig het werken met documenten en computerwerk combineren (bv. overtypen…) kan een documenthouder een gebogen en gedraaide houding van de nek voorkomen. Wanneer de werknemer blind kan typen plaatst men de documenthouder best op gelijke hoogte als het beeldscherm en op dezelfde kijkafstand.  Wanneer de werknemer niet blind kan typen wordt de documenthouder best op één lijn tussen toetsenbord en scherm geplaatst.
Beeldschermwerkpost

Nood aan extra advies? Contacteer ons voor meer informatie.

co2 meter
27.02.2024

Gebruikt u CO2-meters?

Op woensdag 21 februari 2024 heeft de Belgische overheid regels gepubliceerd voor het verkopen van draagbare CO2-meters, die de binnenluchtkwaliteit meten.
Meer lezen