09.10.2023
Wisselwerken

Morgen 10 oktober met z’n allen tien minuten rechtstaan om 10 uur, dat is de oproep die de ergonomievereniging VerV en het Vlaams Instituut Gezond Leven lanceren. Meer rechtstaan tijdens het werken, doen uw medewerkers mee?!

5,5 uur zittend werken

De oproep van beide organisaties komt er natuurlijk niet zomaar, want oktober is niet voor niets de maand van de ergonomie. En dan zijn er nog de cijfers, die aantonen dat bedienden en kaderleden in Vlaanderen maar liefst 70% van hun werktijd (5,5 uur!) doorbrengen op hun bureaustoel. En wat meer is, die zittende uren worden slechts 4 keer onderbroken om de benen te strekken.

De oplossing = wisselwerken

De oplossing om dit patroon te doorbreken? Wisselwerken op kantoor of terwijl u telewerkt, hetgeen zoveel betekent als elk half uur even rechtstaan om de benen te strekken. Dit wisselwerken heeft niet alleen een positieve invloed op de fysieke gezondheid. Daarnaast is het ook goed voor uw concentratie én uw energiepeil, waardoor de productiviteit zienderogen toeneemt.

Deel originele foto

Redenen genoeg dus om morgen klokslag 10 uur een eerste stap in de goede richting te zetten. Deel gerust ook een originele foto op sociale media hoe uw medewerkers thuis of op kantoor wisselwerken. Gebruik daarvoor de hashtag #wisselwerken en wie weet wint uw bedrijf wel een steppie van Health2Work!

Vijf tips om beter te wisselwerken

Op de website van de ergonomievereniging vindt u trouwens vijf interessante tips om wisselwerken nog meer in de praktijk te brengen, zoals rechtstaand werken aan een zit-stabureau of het zittend werken doorbreken door staand te vergaderen of een wandelingetje te maken tijdens een telefoongesprek.

Benieuwd? U vindt de vijf tips hier netjes opgelijst: https://www.verv.be/news/10-10-10-campagne/

 

Wilt u ergonomisch werken stimuleren op kantoor? Contacteer ons voor meer info!

Kaat Colson - Stagaire Preventieadviseur Psychosociale aspecten
25.04.2024

Collega in de kijker - Kaat Colson

Als studente Arbeids- en Organisatiepsychologie is Kaat Colson erg geïnteresseerd in het bevorderen van welzijn op de werkvloer. Daarom besloot ze om gedurende 120 dagen ondergedompeld te worden in de...
Meer lezen
Lynn Charleer - preventieadviseur arbeidsveiligheid en arbeidshygiënebij Premed
27.03.2024

Collega in de kijker - Lynn Charleer

Lynn Charleer is sinds januari lid van de warme Premed-familie. Na meer dan 7 jaar ervaring als consultant in de voedings- en farmaceutische industrie, koos ze ervoor preventieadviseur te worden.
Meer lezen