25.04.2024
Kaat Colson - Stagaire Preventieadviseur Psychosociale aspecten

In september begon Kaat Colson haar stage bij Premed. Als studente Arbeids- en Organisatiepsychologie aan de KU Leuven is ze erg geïnteresseerd in het bevorderen van welzijn op de werkvloer. Daarom besloot ze om gedurende 120 dagen ondergedompeld te worden in de wereld van een preventieadviseur voor psychosociale aspecten.

Waarom koos je voor Premed als stageplek? 

Ik koos voor Premed vanwege de bekendheid van de organisatie als een toegewijde speler op het gebied van externe dienstverlening, met een focus op het creëren van een veilige en gezonde werkomgeving voor werknemers. Bovendien sprak de kleinschalige en familiaire sfeer van Premed mij aan, wat me de mogelijkheid bood om nauw samen te werken met ervaren professionals en een persoonlijke benadering van mijn stage te krijgen.

Hoe zag een typische werkdag eruit? 

Een typische werkdag bij Premed omvatte een mix van taken, waaronder het voeren van intakegesprekken met werknemers, het uitvoeren van risicoanalyses, het geven van advies aan werknemers en werkgevers, en het deelnemen aan overleg met het team. Daarnaast gaf ik trainingen en workshops over psychosociale risico's en nam ik deel aan verschillende projecten gericht op het verbeteren van het welzijn op de werkvloer. 

Naast mijn reguliere taken binnen Premed, heb ik ook een zelfstandig project geleid. Mijn project was gericht op het updaten van de risicoanalyse voor psychosociaal welzijn, een essentieel instrument voor het identificeren en beheersen van risico's op de werkplek. Door de risicoanalyse te actualiseren en aan te passen aan de meest recente ontwikkelingen en wetgeving, konden we niet alleen onze dienstverlening verbeteren, maar ook de nauwkeurigheid en relevantie ervan verhogen.

Wat waren jouw voornaamste leerervaringen? 

Enkele van mijn voornaamste leerervaringen waren het leren omgaan met complexe psychosociale problemen bij werknemers, het ontwikkelen van effectieve communicatievaardigheden, zowel schriftelijk als mondeling, en het verbeteren van mijn vermogen om feedback te ontvangen en hierop te reageren. Daarnaast heb ik geleerd om realistisch te plannen en prioriteiten te stellen, evenals het belang van samenwerking en het vragen om hulp wanneer dat nodig is.

Waar kijk je het meest positief op terug? 

Ik kijk het meest positief terug op mijn vermogen om bij te dragen aan het bevorderen van het welzijn van werknemers en het creëren van een veiligere werkomgeving. Ik waardeer de verschillende mogelijkheden die ik heb gekregen om te groeien als professional. Bovendien zal de ondersteunende en warme omgeving van Premed me altijd bijblijven. 

Wat zijn de toekomstplannen? 

Momenteel ben ik mij aan het focussen op het afronden van mijn studies. Nadien hoop ik enkele weken te kunnen gaan rondtrekken in Azië of andere delen van de wereld. Op professioneel vlak zijn er voorlopig nog geen concrete plannen in het vooruitzicht.