29.04.2024
man heeft arbeidsongeval in industriële setting

Naar aanleiding van de wereldveiligheidsdag op 28 april voerde verzekeraar AXA Belgium een studie uit naar de arbeidsongevallen die plaatsvonden tussen 2019 en 2023. En daaruit blijkt dat voornamelijk nieuwe werkkrachten slachtoffer worden van ongevallen op het werk.

Een kwart van de arbeidsongevallen gebeurde bij medewerkers die minder dan een jaar in dienst waren. En in de helft van de voorvallen waren het medewerkers die slechts 3 jaar bij hun werkgever aan de slag zijn. Let wel, dit wil niet zeggen dat arbeidsongevallen vooral bij jonge mensen voorvallen. Een kwart van de arbeidsongevallen bij medewerkers minder dan 3 jaar in dienst, zijn 40 jaar of ouder.  

Aard van de arbeidsongevallen

Welke arbeidsongevallen het meest voorkomen? Onervaren werknemers hebben het vaakst een incident op het werk door het verlies van de controle over een machine. Bij ervaren werknemers gaat het beduidend meer over struikelen en vallen, of iets verkeerd heffen of tillen.

En als we naar de sectoren kijken, dan springen uitzendkrachten, detailhandel, bouw, groothandel, en eet- en drinkgelegenheden er bovenuit.

Nu gaat het ook niet altijd om zware ongevallen. In 1/3de van de voorvallen kan men gewoon blijven doorwerken en 1/4de is binnen de week al terug aan de slag. Bij 11% gaat het wel om een ernstig voorval waarbij men 2 maanden of langer moet thuisblijven. 

Goede opleiding cruciaal

Uit het grote aantal arbeidsongevallen bij nieuwe medewerkers kunnen we concluderen dat een goede opleiding cruciaal is in het veiligheidsbeleid op het werk. Dit ongeacht de leeftijd van de beginnende of relatief nieuwe werkkracht.

Weet uw niet goed waar te beginnen met het opstellen van uw veiligheidsbeleid? Schakel in dat geval één van onze preventieadviseurs in en bekijk samen hoe u de veiligheid op het werk kan garanderen!

Gerelateerde domeinen

Label erkende luchtzuiveringssystemen
07.05.2024

Nieuwe regels voor luchtzuiveringssystemen

Vanaf 18 mei 2024 dienen luchtzuiveringssystemen erkend te worden als doeltreffend en onschadelijk door de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu. Zo wil men het risico op v...
Meer lezen