29.01.2024
Een echte toast - Tournée Minérale

Tournée Minérale komt eraan en dat is geen gewone maand; het is een maand vol uitdagingen en vol voordelen voor jou en je medewerkers. Ooit begonnen als een eenvoudig idee om mensen aan te moedigen minder alcohol te drinken in februari, is Tournée Minérale uitgegroeid tot een nationale beweging. 
 

Wist je dat 95% van de volwassen Vlamingen Tournée Minérale kent? Daarmee is de campagne even bekend als de nationale feestdag. 
 

Het is een maand waarin we samen de uitdaging aangaan om alcohol opzij te zetten en te kiezen voor een gezondere levensstijl. Het gaat niet alleen om minder drinken, maar ook om bewustwording van onze gewoontes en het ontdekken van nieuwe manieren om te ontspannen en te genieten.

De voordelen van een alcoholvrije maand zijn talrijk! 

Negen op de tien deelnemers aan de actie zeggen dat ze minstens één van onderstaande voordelen ervaren: 

  1. Meer energie: het vermijden van alcohol kan leiden tot een toename van energie, waardoor je je vitaler voelt gedurende de dag 
  2. Slapen beter: zonder alcohol kun je genieten van zalige nachtrust, zodat je elke ochtend vol frisheid opstaat. 
  3. Sparen geld uit: bespaar geld door de drankjes over te slaan. Het kan echt een verschil maken voor je portemonnee! 
  4. Gezonder gewicht: minder drinken kan leiden tot een betere controle over je gewicht. Win-win voor jouw gezondheid! 
  5. Laat de huid stralen: zeg hallo tegen een stralende, gezonde huid! Zonder alcohol herwint je huid die natuurlijke glans. 
  6. Geen kater, meer tijd: geen katers betekent niet alleen minder hoofdpijn, maar ook meer tijd om te doen waar je écht van houdt.

We draaien dus niet rond de pot als we het hebben over de voordelen van het weglaten van alcohol. Onderzoek heeft aangetoond dat deelnemers na het einde van de Tournée Minérale-actie hun alcoholgebruik blijven matigen. 

Maar waarom zou je als bedrijf meedoen aan Tournée Minérale? 

Het antwoord is simpel: het welzijn van je werknemers staat centraal. Gezonde werkkrachten zorgen voor een gezonde werkomgeving. Dit straalt zich nog verder uit tot een verhoogde productiviteit en een positievere werksfeer. Bovendien is het een ideale gelegenheid om jouw alcohol- en drugbeleid op een creatieve manier onder de aandacht te brengen. Zo laat je zien dat je geeft om de gezondheid van je werknemers door deel te nemen aan deze uitdaging.

Hoe begin je hieraan? Als organisatie kan je het goede voorbeeld geven door gebruik te maken van onderstaande tips

Doe het samen en bedenk leuke workplace challenges 

Stimuleer een gezamenlijke aanpak en bedenk leuke uitdagingen op de werkvloer om elkaar aan te moedigen. Zet je medewerkers die meedoen in de kijker om de betrokkenheid te vergroten. Of laat verschillende afdelingen het tegen elkaar opnemen in de verkiezing van de lekkerste mocktail!

Pimp je aanbod 

Geef een boost aan je drankenaanbod op het werk door meer water en verschillende soorten verfrissende drankjes aan te bieden, evenals een ruime keuze aan gezonde snacks en fruit. Eens geproefd op het werk, zullen medewerkers hier misschien ook buiten het werk sneller naar grijpen.

Teambuilding ‘Healthy Happy Hour’

Organiseer activiteiten zoals een mocktailworkshop, een bezoekje aan de lokale sappenproducent, meditatiesessies,… om de teamgeest te versterken in het teken van Tournée Minérale. 

Pak uit met je deelname op de socials 

Maak gebruik van #tourneeminerale om jullie deelname te delen en anderen te inspireren. Laat zien dat jouw organisatie betrokken is bij deze positieve beweging!

Tournee Minérale is meer dan alleen een alcoholvrije maand; het biedt de gelegenheid om als team samen te komen, gezondere keuzes te omarmen en het welzijn van jouw organisatie te bevorderen. Ga de uitdaging aan en streef naar een gezondere en alcoholvrije werkomgeving! 

 

Kaat Colson - Stagaire Preventieadviseur Psychosociale aspecten
25.04.2024

Collega in de kijker - Kaat Colson

Als studente Arbeids- en Organisatiepsychologie is Kaat Colson erg geïnteresseerd in het bevorderen van welzijn op de werkvloer. Daarom besloot ze om gedurende 120 dagen ondergedompeld te worden in de...
Meer lezen