05.07.2023
In short naar het werk

Het dragen van een korte broek op het werk is een onderwerp dat soms tot geanimeerde gesprekken kan leiden. Vooral wanneer de temperaturen richting 25 graden en meer gaan, is de verleiding groot om voor comfort en verkoeling te kiezen. Toch mag het dragen van een short nooit ten koste gaan van de veiligheid op de werkvloer.

Kledij als persoonlijk beschermingsmiddel

Het wel of niet mogen dragen van een short hangt af van verschillende factoren zoals de bedrijfscultuur, de aard van het werk en vooral de daaraan gekoppelde veiligheidsvoorschriften. Zo gelden er voor sommige beroepen waar risico’s aan verbonden zijn, zoals de bouw- of de zorgsector, strikte regels met betrekking tot de werkkleding.

Hier is het niet zelden verplicht om een lange broek te dragen omdat het aanzien wordt als een persoonlijk beschermingsmiddel (PBM) dat eventuele letsels kan voorkomen. En ja, die wettelijke voorschriften zijn helaas ook in volle zomertijd van toepassing. Aangepaste, lichtere werkkledij kan in dit geval wonderen doen.

Het belang van een risicoanalyse

Voor andere sectoren, waar geen specifieke veiligheidsrisico's spelen, kan het beleid ten aanzien van shorts flexibeler zijn. Werkgevers hebben vaak de mogelijkheid om zelf de risico's te beoordelen en passende maatregelen te nemen. Een risicoanalyse is daarbij van essentieel belang. 

Indien uit de risicoanalyse blijkt dat het dragen van een korte broek geen verhoogd risico met zich meebrengt, kan u er als werkgever voor kiezen om shorts toe te staan. Echter, als er wel potentiële risico's zijn die kunnen leiden tot letsels, heeft u eigenlijk geen andere keuze dan een lange broek als PBM alsnog te verplichten. Een lange broek biedt namelijk bescherming tegen diverse gevaren, zoals hitte, snij- en schaafwonden, chemische spatten en zonnestraling.

Aansprakelijkheid

Wat u ook beslist, hou er rekening mee dat werkgevers te allen tijde verantwoordelijk zijn voor een veilige werkomgeving. En dat u dus aansprakelijk bent voor eventuele letsels als u de toestemming heeft gegeven om van de geldende beschermende kledingvoorschriften af te wijken.

Nood aan advies? Contacteer ons voor meer informatie.