24.02.2020
shutterstock_349030814.jpg

Sinds 2016 is het periodiek medisch onderzoek voor beeldschermwerkers niet meer verplicht. In plaats daarvan verplicht de wetgeving om minstens om de 5 jaar een risicoanalyse beeldschermwerk uit te voeren. Deze analyse dient de risico’s ten gevolge van beeldschermwerk te evalueren op niveau van de groep en op niveau van de werknemer. Op basis van de resultaten van de analyse moet de werkgever passende maatregelen treffen.

Hiernaast is het ook een wettelijke verplichting om de werknemers een passende opleiding te voorzien bij de aanstelling aan hun beeldschermwerkpost. Periodiek en bij wijzigingen in de organisatie dient deze opleiding herhaald te worden.

Wenst u een risicoanalyse uit te voeren, contacteer ons dan voor verdere informatie en een prijsofferte via info@premed.be. We stippelen een geschikt traject uit op basis van uw behoeften.

Ook voor verdere preventiemaatregelen kan u ons contacteren:

  • Optimalisatie van de individuele beeldschermwerkposten ter plaatse: Eén van onze ergonomen komt de werkposten samen met uw werknemers individueel correct instellen.
  • 1 uur durende workshop ‘instelling van een beeldschermwerkpost’: In deze interactieve workshop leren de werknemers hoe ze hun beeldschermwerkplek correct kunnen organiseren (tafel, stoel, scherm, toetsenbord) en welke ergonomische principes belangrijk zijn om klachten te voorkomen.
  • 2 uur durende opleiding beeldschermwerk: In deze uitgebreidere opleiding krijgen de werknemers een overzicht van de risico’s van beeldschermwerk. Verder wordt toegelicht hoe musculoskeletale aandoeningen (rug-, nek- schouder- en polsklachten) en oogvermoeidheid voorkomen kunnen worden. De werknemers leren hoe ze hun beeldschermwerkplek correct kunnen instellen en hoe comfortabel gewerkt kan worden aan een beeldschermwerkpost.

Elke interventie kan aangepast worden op maat van uw verwachtingen en wensen.

Daarnaast kunt u ook voor andere vragen ter ondersteuning bij ons terecht op info@premed.be of op 016 308 111.