07.02.2023
metoo

Geweld en ongewenst seksueel gedrag halen de laatste jaren regelmatig de media. Dikwijls met een link naar de #MeToo-beweging. Ook op de werkvloer is dit een actueel en maatschappelijk relevant thema. Op nationaal en internationaal vlak werden er verdragen, conventies en regelgeving uitgewerkt om deze problematiek aan te pakken. Op de werkvloer zijn het de vertrouwenspersonen, de preventieadviseurs psychosociale aspecten, de vakbondsafgevaardigden en de leidinggevenden die instaan voor preventie, detectie en de bescherming van werknemers. In de aanpak van geweld en ongewenst seksueel gedrag op het werk vormen zij de eerste lijn.

In de aanloop naar de internationale vrouwendag van 8 maart organiseert de Algemene Directie Humanisering van de arbeid van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal overleg in samenwerking met het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen en BOSA op 7 maart 2023 een studievoormiddag over het thema.

Zowel recente onderzoeksgegevens, als concrete voorbeelden uit de praktijk komen aan bod. De wijze waarop het Instituut voor de Gelijkheid van vrouwen en mannen ondersteuning en bijstand biedt in situaties van geweld en ongewenst seksueel gedrag op het werk wordt grondig toegelicht. Ook de werking en de ervaringen vanuit syndicale hoek en de hulpverlening in de “Zorgcentra Seksueel Geweld” worden uiteengezet.

 

#MeToo op het werk - Hoe ver staan we? - VOLZET - FOD Werkgelegenheid - Arbeid en Sociaal Overleg (belgie.be)

Kaat Colson - Stagaire Preventieadviseur Psychosociale aspecten
25.04.2024

Collega in de kijker - Kaat Colson

Als studente Arbeids- en Organisatiepsychologie is Kaat Colson erg geïnteresseerd in het bevorderen van welzijn op de werkvloer. Daarom besloot ze om gedurende 120 dagen ondergedompeld te worden in de...
Meer lezen
Lynn Charleer - preventieadviseur arbeidsveiligheid en arbeidshygiënebij Premed
27.03.2024

Collega in de kijker - Lynn Charleer

Lynn Charleer is sinds januari lid van de warme Premed-familie. Na meer dan 7 jaar ervaring als consultant in de voedings- en farmaceutische industrie, koos ze ervoor preventieadviseur te worden.
Meer lezen