11.12.2023
chemagentia

Deze aanpassingen in de codex zijn gericht op stoffen die als kankerverwekkend, mutageen, reprotoxisch (schadelijk voor voortplanting) en hormoonontregelend bekend staan. Ook wordt artikel 723bis15 van het Algemeen Reglement voor de Arbeidsbescherming opgeheven.

Aanpassing van grenswaarden voor gevaarlijke stoffen

Een belangrijk onderdeel van dit KB is de herziening van de blootstellingsgrenswaarden voor bepaalde gevaarlijke stoffen zoals benzeen, nikkel, acrylnitril, en inadembaar kristallijn siliciumdioxide. Daarnaast worden de grenswaarden voor N,N-dimethylformamide en N-methyl-2-pyrrolidon aangepast, zodat deze overeenkomen met de bestaande grenswaarden van de REACH-verordening (Verordening (EG) Nr. 1907/2006).

  1. Benzeen: De blootstellingsgrens voor benzeen wordt verlaagd. Vanaf 5 april 2026 geldt een grenswaarde van 0,2 ppm (parts per million) en 0,66 mg/m³. Tot 5 april 2026 zijn de waarden respectievelijk 0,5 ppm en 1,65 mg/m³.
  2. Acrylnitril: Voor acrylnitril wordt de grenswaarde aangescherpt naar 0,45 ppm en 1 mg/m³ vanaf 5 april 2026. Tot die datum zijn de grenzen 2 ppm en 4,4 mg/m³, met aanvullende specifieke waarden voor kortetermijn blootstelling.
  3. Nikkelverbindingen: De grenswaarde voor inadembaar nikkel (nieuw, nu onbestaande) wordt 0,01 mg/m³ vanaf 18 januari 2025. De grenswaarde voor inhaleerbaar nikkel wordt 0,1 mg/m³ tot 18 januari 2025 waarna deze wordt verlaagd naar 0,05 mg/m³ vanaf 18 januari 2025.Bovendien krijgen nikkelverbindingen nu ook (terecht) de vermelding “C” erbij dat duidt op hun carcinogeniteit.
  4. N,N-Dimethylformamide: Een significante verlaging van de blootstellingsgrenswaarde voor N,N-Dimethylformamide wordt doorgevoerd, effectief vanaf 12 december 2023. De nieuwe grenswaarden variëren afhankelijk van specifieke gebruiken en implementatiedata.
  5. N-methyl-2-pyrrolidon: Voor N-methyl-2-pyrrolidon wordt de grenswaarde verlaagd naar 3,6 ppm, met verschillende overgangsperioden voor specifieke toepassingen.
  6. Anorganisch lood: De grenswaarde voor anorganisch lood en zijn verbindingen blijft ongewijzigd op 0,15 mg/m³.
  7. Kristallijn siliciumdioxide: Voor kristallijn siliciumdioxide (kwarts, tripoli en andere vormen) wordt de grenswaarde verlaagd naar 0,05 mg/m³ vanaf 1 september 2025. Tot die datum blijft de grenswaarde 0,1 mg/m³.

Opleidingsvereisten en aangifte van beroepsziekten

Het KB benadrukt ook de opleidingsvereisten voor het omgaan met di-isocyanaten. Verder wordt speciale aandacht besteed aan de aangifte van beroepsziekten die gerelateerd zijn aan blootstelling aan deze gevaarlijke stoffen. Dit omvat gevallen van kanker of schadelijke effecten op de seksuele functie, vruchtbaarheid, en de ontwikkeling van nageslacht.

Opheffing en integratie van bestaande verboden

Artikel 723bis15 van het ARAB wordt opgeheven, waarbij de eerder in dit artikel opgenomen verboden voor het gebruik van bepaalde stoffen en mengsels nu geïntegreerd zijn in andere regelgevingen, waaronder de REACH- en POP-verordeningen. Dit betekent ook het einde van het vergunningssysteem voor bepaalde toepassingen van benzeen.

Implementatie van Europese richtlijnen

Dit KB is een stap in de omzetting van de bepalingen van de EU-Richtlijn 2022/431, die zich richt op de bescherming van werknemers tegen risico’s van blootstelling aan carcinogene of mutagene agentia. Deze richtlijn wordt hiermee onderdeel van het Belgische recht.

Het nieuwe KB treedt in werking op 14 december 2023.

Ter informatie

Het Koninklijk besluit van 16 november 2023 tot wijziging van de codex over het welzijn op het werk, wat de chemische, kankerverwekkende, mutagene en reprotoxische agentia en agentia met hormoonontregelende eigenschappen betreft en tot opheffing van artikel 723bis15 van het Algemeen Reglement voor de Arbeidsbescherming werd in het Belgisch Staatsblad van 4 december 2023 gepubliceerd.

Op de website was de FOD WASO kunt u de volgende documenten raadplegen: