25.08.2022
Reisgeneeskunde

Het Vlaams agentschap zorg en gezondheid wijst op het vóórkomen van luchthaven malaria in de gemeenten van en rond de internationale luchthavens.

Op 22/8/2022 bevinden we ons in de ideale omstandigheden hiervoor.

Wat is er nu aan de hand?

Malaria is een infectie met een parasiet die met een specifieke soort mug meereist naar Europa via de lucht in vliegtuigen.

Deze mug prikt mensen aan op zoek naar bloed, net zoals onze eigen muggen. Alleen kan je bij een prik van deze mug dus malaria oplopen. Dat gebeurt om zo te zeggen alleen in verlengde periodes van warm weer, met ook warme nachten.

Waar moet je op letten? Als je koorts of een griepachtige ziekte hebt, zeg tegen je arts dat je in de buurt van de luchthaven woont, en dat hij best malaria mee opneemt in de mogelijke oorzaken hiervan. De aandoening kan soms erg hevig verlopen.

De diagnose kan worden gemaakt met een specifiek onderzoek onder de microscoop. De aandoening is behandelbaar met malariamedicatie. Als de ziekte een ernstig verloop kent, gebeurt de behandeling in het ziekenhuis.

Meer lezen?
https://www.gezondheidenwetenschap.be/richtlijnen/malaria

Kaat Colson - Stagaire Preventieadviseur Psychosociale aspecten
25.04.2024

Collega in de kijker - Kaat Colson

Als studente Arbeids- en Organisatiepsychologie is Kaat Colson erg geïnteresseerd in het bevorderen van welzijn op de werkvloer. Daarom besloot ze om gedurende 120 dagen ondergedompeld te worden in de...
Meer lezen
Lynn Charleer - preventieadviseur arbeidsveiligheid en arbeidshygiënebij Premed
27.03.2024

Collega in de kijker - Lynn Charleer

Lynn Charleer is sinds januari lid van de warme Premed-familie. Na meer dan 7 jaar ervaring als consultant in de voedings- en farmaceutische industrie, koos ze ervoor preventieadviseur te worden.
Meer lezen