Hoe werkt het? Een CO2-meter meet de hoeveelheid CO2 in de lucht, wat een belangrijke indicator is voor de luchtkwaliteit. Wanneer het CO2-gehalte boven de aanbevolen grenswaarde van 900 ppm (parts per million) uitkomt, is het tijd om de ruimte te ventileren. Zeker in ruimtes waar mensen langdurig samen zijn, zoals kantoren, vergaderzalen of werkplaatsen, stijgt het CO2-niveau snel als er geen voldoende luchttoevoer is.
Weet je niet goed welk toestel te kiezen? Volg dan de aanbevelingen uit de Praktische gids voor luchtkwaliteitsmeters van de FOD Volksgezondheid; er zijn namelijk ook slechte toestellen verkrijgbaar op de markt
Onderhoud van CO2-meter
Vergeet trouwens ook niet dat deze CO2-meters onderhouden moeten worden. Om te garanderen dat de CO2-meter nauwkeurige gegevens blijft leveren, is regelmatig onderhoud van groot belang. Hier zijn enkele tips:
- Kalibratie: CO2-meters moeten periodiek gekalibreerd worden. Dit zorgt ervoor dat de metingen accuraat blijven. Afhankelijk van het model en de fabrikant wordt aangeraden de meter eens per jaar of om de twee jaar te kalibreren. Check zeker eens de gebruiksinstructies.
- Reiniging: Zorg ervoor dat de ventilatieopeningen van de meter vrij zijn van stof en vuil. Dit kan de metingen beïnvloeden en de levensduur van de meter verkorten. Een eenvoudige schoonmaak met een zachte doek kan al voldoende zijn.
- Batterijen controleren: Voor draagbare meters is het essentieel om de batterijen regelmatig te controleren. Een lage batterijspanning kan de werking van het apparaat beïnvloeden. Zorg er dus voor dat je altijd reservebatterijen bij de hand hebt of de meter regelmatig oplaadt.
Last but not least
Sinds 6 november 2022 bestaat er in België de “wet binnenluchtkwaliteit”, die is opgesteld om de luchtkwaliteit in publiek toegankelijke gesloten ruimtes te verbeteren (bv. cafés, restaurants, sportzalen, theaterzalen etc., deze staan nog niet exact bepaald in de wetgeving). Woningen en kantoorvergaderruimtes vallen niet onder deze wet.
De wet heeft vier hoofddoelstellingen, die pas uitvoerbaar worden na publicatie van koninklijke besluiten (KB):
- Twee niet-bindende referentieniveaus voor binnenluchtkwaliteit.
- Meten van de CO2-concentratie, uitvoeren van een risicoanalyse en actieplan. Het KB van 12 mei 2024 biedt praktische richtlijnen hiervoor, zoals criteria voor CO2-meters en informatie voor het publiek.
- Invoering van een certificerings- en labellingsysteem, uitrol en verplichting gepland voor 2038.
- Creatie van een platform voor binnenluchtkwaliteit.
Vanaf 1/10/2024 kan men op vrijwillige basis onderstaande bepalingen toepassen. Pas vanaf 2027 zullen deze verplicht worden.
- minstens 1 CO2-meter per ruimte gebruiken;
- een risicoanalyse uitvoeren en, indien nodig, een actieplan opstellen; en
- op verzoek van het publiek, informatie over de huidige of verwachte luchtkwaliteit in de plaats verstrekken.
De exacte plaatsen/sectoren waar deze verplichting op zullen gelden, zullen later pas worden gedefinieerd in een KB (nog niet gepubliceerd). Dit zal gefaseerd verlopen, maar uiteindelijk zullen alle gesloten plaatsen die publiek toegankelijk zijn onder deze verplichtingen vallen (streefdatum: 2037).
Andere wetsbepalingen die wel al van toepassing zijn:
- Codex over het welzijn op het werk (en de daarin opgenomen normen over de luchtkwaliteit door middel van CO2-concentratiedrempels en ventilatiedebieten), van toepassing op iedereen die werknemers tewerkstelt.
- Wetgeving over de productnormen (luchtzuiveringssystemen en CO2-meters), van toepassing bij het op de markt brengen van deze producten.