08.06.2023
werf

Het doel van dit koninklijk besluit is tweeledig: een eerste deel heeft tot doel de kennis en vaardigheden met betrekking tot het veilig werken op een tijdelijke of mobiele bouwplaats te verbeteren door het invoeren van een basisveiligheidsopleiding.

Het tweede deel heeft een betere communicatie op de bouwplaats op het oog. Hiertoe moet het veiligheids- en gezondheidsplan een aantal regels bevatten met betrekking tot de verbale en non-verbale communicatie op de bouwplaats.

Sinds 2022 is deze opleiding reeds verplicht voor alle werknemers in PC 124. Vanaf 15 april 2023 is deze verplichting uitgebreid naar andere sectoren:

  • Werknemers PC111
  • Werknemers PC145
  • Werknemers PC149

De wetgeving over de basisveiligheidsopleiding trad in werking op 15 april 2023 en wordt trapsgewijs uitgerold om ervoor te zorgen dat iedereen die bedoeld wordt in de nieuwe wetgeving deze opleiding tijdig kan volgen.

  • De personen die nog nooit gewerkt hebben op een bouwplaats moeten in eerste instantie in staat gesteld worden om deze basisveiligheidsopleiding te volgen en de nodige kennis te verwerven.
  • De personen die reeds werkzaam zijn op een bouwplaats moeten in tweede instantie in staat gesteld worden om deze basisveiligheidsopleiding te volgen. Zij beschikken over een termijn van één jaar om de nodige kennis te verwerven. Deze termijn eindigt op 15 april 2024.

Bron: Koninklijk besluit van 7 april 2023 tot vaststelling van een basisveiligheidsopleiding met betrekking tot tijdelijke of mobiele bouwplaatsen en tot verbetering van de communicatie op tijdelijke of mobiele bouwplaatsen, BS 14 april 2023.

Basisveiligheidsopleiding | Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg (belgie.be)

1. Opleiding

  • Minstens 8 uur
  • Op regelmatige tijdstippen herhalen (tenzij de werkgever kan aantonen dat de kennis van de werknemers actueel blijft door regelmatige of continue opleiding, informatieverstrekking en praktijkervaring)

Wie moet de opleiding volgen?

  • De werknemers van een aannemer
  • De werkgevers die zelf een beroepsactiviteit op de bouwplaats uitoefenen
  • De zelfstandigen die werken uitvoeren op de bouwplaats

Uitzondering

De veiligheidsopleiding moet niet worden gevolgd wanneer de werknemer, werkgever of zelfstandige:

  • Beschikt over een attest waaruit blijkt dat hij de nodige kennis heeft verworven door het volgen van een andere opleiding (vb. VCA-attest)
  • Of kan aantonen dat hij in de afgelopen 10 jaar minstens 5 jaar ervaring heeft verworven door het uitvoeren van werkzaamheden op een tijdelijke of mobiele bouwplaats.

Deze opleiding vervangt geen andere eventuele wettelijke verplichte specifieke opleidingen (vb. een opleiding eigen aan het beroep zoals asbestverwijderaars, besturen van een mobiel arbeidsmiddel, ...)

2. Communicatie 

Er moet een veiligheids- en gezondheidsplan opgesteld worden. Dit plan beschrijft informatie rond risico's en preventiemaatregelen, instructies en afspraken voor iedereen die werkt op de bouwplaats. De werkgever moet nagaan of alle medewerkers de informatie en afspraken begrepen hebben.

Extra aandacht is noodzakelijk in een meertalige omgeving.

Kaat Colson - Stagaire Preventieadviseur Psychosociale aspecten
25.04.2024

Collega in de kijker - Kaat Colson

Als studente Arbeids- en Organisatiepsychologie is Kaat Colson erg geïnteresseerd in het bevorderen van welzijn op de werkvloer. Daarom besloot ze om gedurende 120 dagen ondergedompeld te worden in de...
Meer lezen
Lynn Charleer - preventieadviseur arbeidsveiligheid en arbeidshygiënebij Premed
27.03.2024

Collega in de kijker - Lynn Charleer

Lynn Charleer is sinds januari lid van de warme Premed-familie. Na meer dan 7 jaar ervaring als consultant in de voedings- en farmaceutische industrie, koos ze ervoor preventieadviseur te worden.
Meer lezen