15.12.2023
SDG

In de huidige zakelijke wereld is duurzaamheid een sleutelwoord geworden, vooral voor bedrijven die zich richten op langetermijn groei en maatschappelijke verantwoordelijkheid. De Verenigde Naties hebben verschillende duurzaamheidsdoelstellingen vastgesteld die bedrijven kunnen helpen bij het vormgeven van hun strategieën op dit vlak. Interessant is dat er een overlap bestaat tussen deze doelstellingen en de activiteiten van de Externe Diensten voor Preventie en Bescherming op het Werk (EDPBW). Bovendien hebben sommige bedrijven te maken met de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) van de Europese Unie, die een belangrijke nadruk legt op duurzaamheidsverslaggeving.

De rol van de EDPBW kan van cruciaal belang zijn voor bedrijven die streven naar het realiseren van deze overlappende duurzaamheidsdoelstellingen. Deze EDPBW, die zich richten op de veiligheid en gezondheid op de werkplek, hebben de expertise en middelen om bedrijven te ondersteunen bij het integreren van meerdere duurzaamheidsprincipes in hun dagelijkse werking. 
Dit zijn enkele van de 17 duurzaamheidsdoelstellingen van de Verenigde Naties waar de Externe Diensten bedrijven kunnen ondersteunen indien deze laatsten acties wensen te definiëren binnen deze doelstellingen:

1 Beëindig armoede overal en in al haar vormen: ook in België bestaat nog veel armoede. Zeker bij mensen zonder vast inkomen. EDPBW kunnen worden ingeschakeld om mensen met gezondheidsproblemen of beperkingen terug te re-integreren op de werkplek of langer aan het werk te houden door samen met hun werkgever de mogelijkheid van aangepast werk te onderzoeken.

3 Goede gezondheid en welzijn: Een van de belangrijkste aspecten van de duurzaamheidsdoelstellingen is het bevorderen van een gezonde werkplek. Dit omvat niet alleen fysieke gezondheid, maar ook mentaal welzijn. EDPBW's kunnen bedrijven helpen bij het opzetten van programma's voor werknemerswelzijn, stressmanagement en ergonomische werkplekken. Deze initiatieven dragen niet alleen bij aan de gezondheid en productiviteit van werknemers, maar ook aan een duurzamere bedrijfscultuur.

5 Gendergelijkheid: door betere arbeidsomstandigheden kunnen vrouwen gelijke arbeidskansen krijgen. EDPBW kunnen hier aan meewerken. Lees in dit opzicht ook ons artikel over borstvoedingspauzes.

8 Eerlijk werk en economische groei: EDPBW kunnen mee er voor zorgen dat alle vrouwen, mannen, jongeren en mensen met een handicap kansen krijgen op degelijk werk en inkomen.

Daarnaast kan de EDPBW bedrijven begeleiden bij het voldoen aan de CSRD-richtlijn. Deze richtlijn vereist dat grote bedrijven en beursgenoteerde ondernemingen niet-financiële informatie rapporteren, waaronder informatie over milieu- en sociale kwesties. 

Tot slot biedt samenwerking met de EDPBW aan bedrijven een unieke kans om hun duurzaamheidsinspanningen te versterken. Door hun expertise te benutten, kunnen bedrijven niet alleen voldoen aan regelgeving en normen, maar ook een positieve impact hebben op hun werknemers, de samenleving en het milieu. Dit benadrukt de steeds belangrijkere rol van EDPBW's in het ondersteunen van bedrijven bij het navigeren door de complexe wereld van duurzaam ondernemen.

Kaat Colson - Stagaire Preventieadviseur Psychosociale aspecten
25.04.2024

Collega in de kijker - Kaat Colson

Als studente Arbeids- en Organisatiepsychologie is Kaat Colson erg geïnteresseerd in het bevorderen van welzijn op de werkvloer. Daarom besloot ze om gedurende 120 dagen ondergedompeld te worden in de...
Meer lezen