11.12.2023
borstvoeding

Voordelen borstvoeding

Veel moeders geven hun pasgeboren baby tegenwoordig borstvoeding. Borstvoeding biedt tal van voordelen voor zowel de pasgeborene als de moeder

  • Borstvoeding bevat een bijna perfecte mix van eiwitten, vetten en vitaminen, ideaal voor de groei en ontwikkeling van de baby. Borstvoeding bevat belangrijke antilichamen die helpen om het immuunsysteem van de baby te versterken en de kans op veel ziekten en infecties te verlagen. Dit leidt op zijn beurt tot een lagere kindersterfte.
  • Baby’s die borstvoeding krijgen, maken een lagere kans op astma, allergieën, oorinfecties, maagdarm aandoeningen en minder infecties van de luchtwegen.
  • Ook de emotionele band tussen moeder en kind is uiteraard veel sterker. Het fysieke contact helpt om een sterke, liefdevolle band op te bouwen. 
  • Het geven van borstvoeding biedt ook gezondheidsvoordelen voor de moeder.

Rechten werknemer

Elke moeder die borstvoeding geeft, heeft daarom het recht op een pauze op het werk om borstvoeding te geven of melk af te kolven tot negen maanden na de bevalling

Wie meer dan vier uur per dag werkt mag een half uur pauzeren. Wie meer dan zeven en een half uur per dag werkt, mag twee keer een half uur (of één uur) het werk onderbreken. De pauzes worden niet betaald door de werkgever maar de moeder heeft recht op een vergoeding van het ziekenfonds. Tijdens de periode dat deze pauzes worden genomen, bezorgt zij maandelijks een attest dat aangeeft dat ze borstvoeding geeft.

Borstvoedingspauzes moeten minstens 2 maanden op voorhand aangevraagd worden bij de werkgever.

Verplichtingen werkgever

Als werkgever moet u een ruimte ter beschikking stellen waar medewerkers discreet en hygiënisch borstvoeding kunnen geven of afkolven. De ruimte moet voldoen aan enkele minimumvereisten, zoals koud en warm water, een comfortabele stoel, een koelkast, beslotenheid, voldoende grootte, ventilatie, verlichting en verwarming. De inrichting van de ruimte gebeurt na overleg met de preventieadviseur of arbeidsarts. Voldoet het EHBO-lokaal aan bovenstaande voorwaarden, dan mag dat worden gebruikt als borstvoedingslokaal.

 

Door borstvoeding te ondersteunen werkt u ook meer aan het realiseren van een meer duurzame samenleving. U bevordert immers de gezondheid en het welzijn van uw medewerksters en hun baby’s. Ook de ontwikkeling van kinderen wordt zo bevorderd. De gezondheidskosten voor gezinnen en de samenleving worden kleiner. Verder stelt u vrouwen in staat om hun carrière en moederschap te combineren.