21.03.2023
steen slijpen

Wat is kwartsstof?

Kwarts komt voor in talrijke bouwmaterialen zoals baksteen, keramiek, composietsteen en beton. Bij de bewerking van deze materialen komt kwarts vrij in de vorm van fijne stofdeeltjes. De inademing ervan kan aanleiding geven tot diverse gezondheidsklachten, waarvan de meest bekende de stoflong of silicose. Deze ongeneeslijke aandoening gaat gepaard met hoesten en ademhalingsproblemen bij inspanning. Ook wanneer de blootstelling stopt, kunnen de longen verder achteruitgaan, bijvoorbeeld na veranderen van job of het bereiken van de pensioenleeftijd. Aangezien de klachten pas optreden 10 of 30 jaar na de blootstelling, is de aandoening moeilijk te traceren.

Jaarlijkse medische check

Werknemers die blootgesteld werden aan kwartsstof dienen elk jaar een medisch onderzoek te ondergaan op kosten van de werkgever. Naast informeren, volgt ook een bevraging van de symptomen, een klinisch onderzoek en een longfunctietest. Aangezien de symptomen van een stoflong lang kunnen uitblijven, raden we werknemers aan zowel bij aanwerving als driejaarlijks een röntgenfoto van de longen te laten nemen.

Preventie is prioriteit

Het spreekt voor zich dat u contact met kwartsstof best zoveel mogelijk vermijdt. Preventieve maatregelen zijn daarbij essentieel, zoals een goede bronafzuiging of slijptechnieken met water. Premed bundelde enkele concrete tips om de schadelijke blootstelling te beperken in een brochure voor werknemers en werkgevers. U raadpleegt de brochures hier:

brochure 156 - Werken met silica- informatie voor de werknemer
brochure 157 - Werken met silica- informatie voor de werkgever

Werken aan een veilige werkplek?

Premed heeft alle kennis in huis. Onze experts bieden diverse opleidingen aan rond de verplichte vormings- en sensibiliseringsacties voor werkgevers en leidinggevenden. Neem gerust contact op via info@premed.be, wij behandelen uw vraag met zorg.

Kaat Colson - Stagaire Preventieadviseur Psychosociale aspecten
25.04.2024

Collega in de kijker - Kaat Colson

Als studente Arbeids- en Organisatiepsychologie is Kaat Colson erg geïnteresseerd in het bevorderen van welzijn op de werkvloer. Daarom besloot ze om gedurende 120 dagen ondergedompeld te worden in de...
Meer lezen
Lynn Charleer - preventieadviseur arbeidsveiligheid en arbeidshygiënebij Premed
27.03.2024

Collega in de kijker - Lynn Charleer

Lynn Charleer is sinds januari lid van de warme Premed-familie. Na meer dan 7 jaar ervaring als consultant in de voedings- en farmaceutische industrie, koos ze ervoor preventieadviseur te worden.
Meer lezen