21.11.2022
wetgeving

Vanaf 28 november a.s. moeten werknemers of werkgevers die een beroep willen doen op medische overmacht een nieuwe procedure volgen. Deze procedure staat volledig los van de nieuwe re-integratiewetgeving die op 1 oktober 2022 van kracht werd.

Het is mogelijk om een arbeidsovereenkomst te beëindigen wegens medische overmacht (zonder opzegtermijn of -vergoeding) wanneer een werknemer definitief arbeidsongeschikt is voor het overeengekomen werk.

Zowel de werkgever als de werknemer kan deze procedure opstarten via een aangetekende brief.

De werknemer moet minstens negen maanden ononderbroken arbeidsongeschikt zijn. Een herval binnen de eerste 14 dagen van een werkhervatting onderbreekt de termijn van negen maanden niet. Er mag geen re-integratietraject lopende zijn.

De arbeidsovereenkomst kan enkel wegens medische overmacht beëindigd worden, als de arbeidsarts heeft vastgesteld dat het voor de werknemer definitief onmogelijk is om het overeengekomen werk te verrichten.

Als de werknemer niet definitief ongeschikt bevonden wordt voor het overeengekomen werk, eindigt de procedure zonder gevolg. Een nieuwe procedure kan dan opgestart worden na een nieuwe termijn van ten minste negen maanden ononderbroken arbeidsongeschiktheid.

De werknemer kan wel aangepast of ander werk vragen. In dat geval zal de arbeidsarts aanbevelingen formuleren die de werkgever moet onderzoeken.

Meer informatie rond het opstarten van deze procedure zal je vanaf 28/11/2022 op onze website kunnen bekijken.

Wetgeving: Moniteur Belge - Belgisch Staatsblad (fgov.be)

Kaat Colson - Stagaire Preventieadviseur Psychosociale aspecten
25.04.2024

Collega in de kijker - Kaat Colson

Als studente Arbeids- en Organisatiepsychologie is Kaat Colson erg geïnteresseerd in het bevorderen van welzijn op de werkvloer. Daarom besloot ze om gedurende 120 dagen ondergedompeld te worden in de...
Meer lezen
Lynn Charleer - preventieadviseur arbeidsveiligheid en arbeidshygiënebij Premed
27.03.2024

Collega in de kijker - Lynn Charleer

Lynn Charleer is sinds januari lid van de warme Premed-familie. Na meer dan 7 jaar ervaring als consultant in de voedings- en farmaceutische industrie, koos ze ervoor preventieadviseur te worden.
Meer lezen