27.02.2024
co2 meter

Op woensdag 21 februari 2024 heeft de Belgische overheid regels gepubliceerd voor het verkopen van draagbare CO2-meters, die de binnenluchtkwaliteit meten. 

Waarom is CO2 meten belangrijk? 

De concentratie van CO2 in de buitenlucht is momenteel ongeveer 420 deeltjes per miljoen (ppm). In uitgeademde lucht kan dit oplopen tot 38000 ppm. Een te hoge concentratie kan leiden tot ophoping van schadelijke stoffen en ziektekiemen, wat gezondheidsproblemen kan veroorzaken en maatschappelijke kosten met zich meebrengt.

Het meten van CO2 maakt het mogelijk om actie te ondernemen als de concentratie te hoog wordt. Dit kan onder meer het melden van een defect ventilatiesysteem, het openen van ramen en deuren, of het beperken van het aantal mensen in de ruimte omvatten.

Het KB legt minimale eisen vast voor draagbare CO2-meters, inclusief:

  • Effectief meten van CO2
  • Een meetbereik van 0 tot minstens 2000 ppm
  • Autokalibratie of kalibratie volgens fabrikantinstructies
  • Nauwkeurigheid volgens de norm NBN EN 50543:2011
  • Een technische handleiding

Certificering door een geaccrediteerd laboratorium en toezicht door de FOD Volksgezondheid.

Als u er al een hebt, hoeft u hem niet te vervangen. Na 22 maart 2024 zullen federale inspecteurs controleren of de CO2-meters die beschikbaar zijn op de Belgische markt voldoen aan de nieuwe vereisten.
 

Meer info op Aanbevelingen van de Taskforce voor CO2-sensoren | FOD Volksgezondheid (belgium.be)

 

Gerelateerde domeinen

Lynn Charleer - preventieadviseur arbeidsveiligheid en arbeidshygiënebij Premed
27.03.2024

Collega in de kijker - Lynn Charleer

Lynn Charleer is sinds januari lid van de warme Premed-familie. Na meer dan 7 jaar ervaring als consultant in de voedings- en farmaceutische industrie, koos ze ervoor preventieadviseur te worden.
Meer lezen