26.10.2023
Lang stilzitten op het werk

Voeren uw medewerkers ook voornamelijk beeldschermwerk uit waarbij ze lang stilzitten overdag? Dit gedrag, ook wel sedentair gedrag genoemd, is in de moderne samenleving alomtegenwoordig. Deze levensstijl, waarbij een persoon aanzienlijke tijd zittend doorbrengt met minimale fysieke activiteit, wordt steeds meer erkend als een serieuze bedreiging voor de gezondheid. En dit zowel op de werkvloer als daarbuiten.

De feiten

 • Volwassenen zitten gemiddeld 8,3 uur per dag.
 • Vlaamse bedienden zitten ongeveer 70% van de werkuren of 5,5 uur per dag en onderbreken het zitten slechts 4 keer. 
 • Ongeveer 2 op 10 Vlaamse volwassenen doen enkel zittende activiteiten tijdens de vrije tijd. 
 • Van de Belgen ouder dan 15 jaar kijken ongeveer 2 op 10 meer dan 3 uur per dag naar tv.

Lang stilzitten ≠ te weinig bewegen 

Misschien bewegen medewerkers wel genoeg volgens de aanbevelingen, toch kan het zijn dat ze nog te veel zitten. ‘Ik zit bijna de hele dag ononderbroken stil, maar ’s avonds compenseer ik dat door een halfuurtje stevig te stappen of te gaan lopen.’ Jammer, maar zo werkt het helaas niet. 

Gevolgen van langdurig zitten 

Langdurig zitten heeft aanzienlijke gevolgen voor de gezondheid. Het leidt tot een verhoogd risico op obesitas, hart- en vaatziekten, diabetes en rugklachten. Mensen die uren aan een stuk achter hun bureau doorbrengen, lopen ook het risico op een verminderde spiermassa en kracht. Dit kan leiden tot een afname van de stofwisseling. Daarnaast heeft het invloed op de mentale gezondheid, met een verhoogde kans op depressie en angst.

Acht concrete tips om actief te te blijven op de werkplek

 • Als je de mogelijkheid hebt, overweeg dan een zit-sta-bureau. Hiermee kun je afwisselen tussen zitten en staan tijdens het werken, wat de bloedcirculatie bevordert. Tips kan je terugvinden in onze brochure 'zit sta bureau - een goed idee'.
 • Las regelmatig korte pauzes in om even op te staan, te strekken en te bewegen.
 • Als de aard van de vergadering het toelaat, organiseer dan wandelvergaderingen. Dit stimuleert beweging en creativiteit.    
 • Kies voor de trap in plaats van de lift om naar je kantoor te gaan. Het is een eenvoudige manier om extra beweging in je dag te integreren. 
 • Loop op en neer tijdens het bellen in je kantoor of de gang. Het vermindert de tijd die je zittend doorbrengt.
 • Voer eenvoudige stretchoefeningen uit om je spieren te ontspannen en spanning te verminderen. Focus op de nek, schouders, rug en benen. Check hiervoor onze brochure 'bewegingstussendoortjes op kantoor'. 
 • Als je in de buurt van je werk woont, overweeg dan om met de fiets te gaan werken. Het is een geweldige manier om je dag actief te beginnen en eindigen.
 • Gebruik je lunchpauze om een korte wandeling buiten te maken. Frisse lucht en beweging kunnen verfrissend zijn.   

Het integreren van deze gewoontes in ieders dagelijkse routine kan helpen om actiever te blijven op kantoor, het energieniveau te verhogen en de negatieve gevolgen van langdurig zitten te verminderen. Onze poster met bewegingstussendoortjes kan u helpen om uzelf en uw collega's eraan te herinneren om regelmatig te bewegen.

Bron: Sedentair gedrag | Gezond Leven

Meer informatie nodig of interesse in een poster? Contacteer ons!

Gerelateerde domeinen

logo vlaanderen
29.05.2024

Werkbaarheidscheque

Inzetten op werkbaar werk is een win-win voor zowel werkgevers als werknemers. Werknemers blijven langer en met meer ‘goesting’ aan de slag en organisaties kunnen rekenen op gedreven, competente en du...
Meer lezen
Label erkende luchtzuiveringssystemen
07.05.2024

Nieuwe regels voor luchtzuiveringssystemen

Vanaf 18 mei 2024 dienen luchtzuiveringssystemen erkend te worden als doeltreffend en onschadelijk door de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu. Zo wil men het risico op v...
Meer lezen