18.01.2024
Werken in koud weer

Na het herfstweer van de voorbije maanden met veel nattigheid heeft nu ook de winter zijn intrede gedaan met temperaturen die zelfs overdag nauwelijks boven het vriespunt uitstijgen. Buiten werken vormt in deze omstandigheden een hele uitdaging, maar met deze concrete tips bent u al een heel eind op weg om de veiligheid en de gezondheid van uw werknemers te garanderen.

Tip 1: zorg voor geschikte kleding

Kijk erop toe dat werknemers passende waterdichte en ademende kleding dragen. Werk met verschillende lagen om in deze koude omstandigheden de warmte goed vast te houden. Goed geïsoleerde handschoenen en schoenen met antislipzolen zijn verder geen overbodige luxe. En denk tijdens deze donkere dagen aan reflecterende materialen, zeker als er in de buurt van verkeer gewerkt wordt.

Tip 2: plan vaker pauzes in

Zorg voor voldoende pauzes tijdens het werk zodat werknemers zich even kunnen opwarmen, liefst van al in een droge en verwarmde ruimte. In het geval van regenweer en natte kleding moedigt u werknemers ook best aan om hun kledij tussendoor te vervangen. Eventueel kan u ook droge reservekleding ter beschikking stellen.

Tip 3: wijs op het belang van voeding en hydratatie

Eten en drinken is een primaire behoefte en dat wordt weleens vergeten als de temperatuur daalt. In dergelijke omstandigheden verbruikt het lichaam meer energie om warm te blijven, dus voldoende en voedzaam eten is van cruciaal belang. Wijs werknemers er ook op om voldoende water te blijven drinken en zo de hydratatie op peil te houden. Zelfs als het dorstgevoel veel minder aanwezig is.

Tip 4: pas werktijden en/of taken aan

Houd de weerupdates goed in de gaten en aarzel niet om indien mogelijk het werkrooster aan te passen. Op koude kunnen werknemers zich kleden, maar bij verwachte zware regenval of stormachtig weer kan het verstandig zijn om bepaalde werkzaamheden uit te stellen of op z’n minst extra veiligheidsmaatregelen in acht te nemen. Vermijd bijvoorbeeld werken onder bomen of op hoogte tijdens extreem winderig weer.

Tip 5: organiseer veiligheidstrainingen

Bewustwording is essentieel voor het nemen en de goede opvolging van voorzorgsmaatregelen. Zorg er dus voor dat uw werknemers op de hoogte zijn van de gevaren die werken in extreme omstandigheden met zich meebrengen en welke (veiligheids)procedures er in dat geval in acht moeten worden genomen.

Door deze praktische tips toe te passen, zijn uw werknemers beter gewapend tegen koud en nat weer terwijl hun welzijn gewaarborgd blijft!