27.02.2024
bsw

In de snel digitaliserende wereld van vandaag speelt beeldschermwerk een cruciale rol in bijna elke industrie. Van lange dagen achter de computer tot het gebruik van smartphones en tablets, ons dagelijks leven is doordrenkt van digitale interacties. Maar terwijl deze technologieën ons efficiënter maken, brengen ze ook potentiële gezondheidsrisico's met zich mee. Om deze uitdagingen aan te pakken, lanceert Premed haar nieuwe risicoanalyse tool voor beeldschermwerk. 

Deze nieuwe risicoanalyse is ontwikkeld in samenwerking met experts op het gebied van ergonomie, welzijn op het werk, en IT-specialisten. Het doel is om de potentiële risico's van langdurig beeldschermwerk te identificeren en hieraan maatregelen te koppelen om de gezondheid en het welzijn van werknemers te bevorderen.

Ergonomie

Het belangrijkste focuspunt van deze risicoanalyse is ergonomie. Langdurig gebruik van computers en andere digitale apparaten kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, waaronder musculoskeletale aandoeningen, oogvermoeidheid en zelfs stress. Door de werkplek goed in te richten en de juiste hulpmiddelen aan te bieden, kunnen deze risico's worden voorkomen of verminderd.

Als we streven naar een toekomst waarin technologie ons leven verbetert zonder onze gezondheid in gevaar te brengen, is het essentieel om proactief te zijn in het adresseren van de uitdagingen van beeldschermwerk. Met deze nieuwe risicoanalyse hebben we de tools en richtlijnen die nodig zijn om de pijnpunten van uw organisatie in kaart te brengen en deze op een gepaste manier aan te pakken.

Sensibilisering

Een ander belangrijk aspect van preventie buiten het uitvoeren van een risicoanalyse is het educatieve component. Veel werknemers zijn zich niet volledig bewust van de potentiële risico's van langdurig beeldschermwerk of weten niet hoe ze deze risico's kunnen verminderen. Daarom kan (aansluitend) ook een opleiding rond beeldschermwerk gegeven worden. In de opleiding wordt dieper ingegaan op de risico’s die verbonden zijn aan beeldschermwerk en hoe deze vermeden kunnen worden (door o.a. het correct instellen van de beeldschermwerkpost, voldoende bewegen…). 

Verschillende vormen van deze opleiding zijn mogelijk, neem contact op voor een voorstel op maat!

Op zoek naar een opleiding beeldschermergonomie?

Neem een kijk in ons aanbod aan opleidingen.

Gerelateerde domeinen

logo vlaanderen
29.05.2024

Werkbaarheidscheque

Inzetten op werkbaar werk is een win-win voor zowel werkgevers als werknemers. Werknemers blijven langer en met meer ‘goesting’ aan de slag en organisaties kunnen rekenen op gedreven, competente en du...
Meer lezen
Label erkende luchtzuiveringssystemen
07.05.2024

Nieuwe regels voor luchtzuiveringssystemen

Vanaf 18 mei 2024 dienen luchtzuiveringssystemen erkend te worden als doeltreffend en onschadelijk door de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu. Zo wil men het risico op v...
Meer lezen