20.02.2025
arts

Het regeerakkoord geeft de plannen van de regering weer om het land opnieuw financieel gezond te maken. Meer mensen aan het werk vormt één van de krachtlijnen. Men wil de jaarlijkse toename van langdurige arbeidsongeschiktheid omkeren. De regering benadrukt de gedeelde verantwoordelijkheid hierbij van alle betrokken partijen. Een “Terug-Naar-Werk-barometer” wordt gemaakt als opvolginstrument. Men wil op alle niveaus verbetering: gezondheidsproblemen voorkomen, uitval door gezondheidsproblemen voorkomen en bij uitval zo snel mogelijk terug aan het werk.  Men wil het verschil in inkomen tussen werk en een uitkering verhogen, waardoor werken aantrekkelijker wordt.

Let op: het regeerakkoord is een intentieverklaring. Vooraleer iets effectief wijzigt, moeten de nodige wetteksten en uitvoeringsbesluiten verschenen zijn in het Staatsblad. Als wat volgt is dus te lezen met enig voorbehoud en de timing is vandaag niet duidelijk. Allerlei ideeën moet men nog concreet uitwerken.

Voorkomen door een aanwezigheidsbeleid

Een aanwezigheidsbeleid als preventie van uitval wordt in de welzijnswet en de wet op de arbeidsreglementen verankerd. Premed biedt vandaag al ondersteuning aan de aangesloten werkgevers om een aanwezigheidsbeleid uit te werken.

Grotere werkgevers zullen na afloop van de periode van het gewaarborgd loon 30% van de ziektevergoeding voor hen moeten nemen. KMO’s zijn vrijgesteld van deze maatregel.

Verplichte re-integratie

Alle nodige instanties zullen kunnen samenwerken in een gemeenschappelijk arbeidsongeschiktheidsdossier. Dat dossier krijgt nu al een eerste aanzet onder vorm van een digitaal “Trio” communicatieplatform. Dat Trio-platform zal aan de verschillende artsen (behandelend-, arbeids- en ziekenfondsarts) toelaten op een vertrouwelijke manier informatie uit te wisselen. Behandelende artsen geven een aanzet door het mededelen van arbeidsongeschiktheden van meer dan één maand.

De arbeidsarts informeert na één maand afwezigheid de werknemer van zijn mogelijkheden en trieert op basis van de beschikbare informatie. Dat kan aan de hand van een “quick-scan”.

Werkgevers moeten na 8 weken afwezigheid aan de externe preventiedienst vragen het arbeidspotentieel in te schatten. 

Werkgevers zullen meteen een re-integratietraject kunnen starten vanaf de eerste dag ongeschiktheid. Werkgevers met meer dan 20 personeelsleden zijn op straffe van “een sanctie” verplicht vanaf 6 maanden ongeschiktheid een re-integratietraject te starten. 

Werknemers zullen zelfs voorafgaand aan de ongeschiktheid een re-integratietraject kunnen starten, maar werkgevers zijn niet verplicht hier op in te gaan (sic). 

Re-integratie zal ook buiten de onderneming mogelijk worden, en dit zonder dat de werknemer noodzakelijk ontslag krijgt. Dat zal vermoedelijk gebeuren door samenwerking met de regionale arbeidsbemiddelingsdiensten.

Overmacht medische redenen

Beëindiging van de arbeidsovereenkomst door overmacht medische redenen kan van toepassing zijn bij de definitief voor de functie in de onderneming ongeschikt verklaarde werknemer na 6 in plaats van na 9 maanden.

De verplichte bijdrage aan het Terug Naar Werk (TNW)-fonds is steeds verschuldigd bij de beëindiging van de overeenkomst in plaats van enkel als de werkgever het initiatief hiertoe neemt.

Ziektebriefjes en behandelend artsen

De mogelijkheid om 3x een dag ziekteverlof te nemen zonder ziektebriefje verdwijnt. 

Men vormt “in bepaalde gevallen” het ziekteattest om tot een “fit note”, waarbij de behandelend arts mits overleg met de arbeidsarts via “Trio” kan omschrijven wat de werknemer nog wel kan.

Na 2 maanden ziekteverlof moet één behandelend arts de “verantwoordelijke behandelend arts” zijn, die dan het aanspreekpunt is voor de arbeidsarts en de ziekenfondsarts.

Het voorschrijfgedrag van de behandelend arts wordt tegen de lamp gehouden. Een meldpunt voor verdachte attesten wordt gemaakt bij het SIOD. Sancties worden voorzien.

Verantwoordelijkheid van werknemers

Bij niet medewerken aan een re-integratietraject verhoogt de vermindering van de uitkering van 2,5 naar 10%. Het gewaarborgd loon of de uitkering kan geschorst worden bij niet ingaan op een uitnodiging van de arbeids- of adviserend ziekefondsarts.

Werkgevers zullen pas opnieuw gewaarborgd loon moeten betalen bij een herval na een gewerkte periode van minstens 8 (in plaats van 2) weken van tewerkstelling volgens het overeengekomen arbeidsrooster.

Anderzijds maakt men gedeeltelijke werkhervatting administratief gemakkelijker.

Ziekenfondsen

De financiering wordt meer afhankelijk van het succes bij de re-integratie van langdurig zieken op de arbeidsmarkt.

Regionale arbeidsbemiddelingsdiensten

Zoals de titel schrijf, zijn deze niet Federaal, maar Regionaal. Daar mikt het (Federaal) regeerakkoord op samenwerking en multidisciplinaire benadering. Het blijft verder vaag.

 

Bronnen
  • Federaal regeerakkoord 2025-2029; formateur Bart De Wever; 31/1/2025
zon
19.06.2025

Gezondheidsklachten bij warm weer

Zonnesteek of hitteslag Een zonnesteek is een gevolg van een te langdurige blootstelling aan de zon, vooral van nek en hoofd. Een hitteslag of hitteberoerte is een gevolg van oververhitting bij la...
Meer lezen
opgepast teken
10.06.2025

Opgepast, teken!!

De Lyme-ziekte of Lyme-borreliose is een infectieuze aandoening die je kan oplopen nadat je gebeten bent door een besmette teek. Gelukkig zijn niet alle teken besmet, slechts 10% van de teken bevatten...
Meer lezen